Dopp i grytan – så lätt fixar du klassikern

Publisert:
Dopp i grytan ger härlig smak till brödbitarna.

Dopp i grytan är en av julbordets riktiga klassiker. Och i dessa matsvinnstider känns det helt rätt att ta vara på allt. Själva doppet är bröd som doppas i spadet efter att skinkan kokat.

Dan före dan före dan före dopparedagen. Den ramsan har vi alla hört men kanske inte tänkt på vad den betyder mer än att den räknar ner till julafton Dopparedagen syftar helt enkelt på dopp i grytan. Det vill säga när man doppar bröd i spadet från skinkkokningen. Förr i tiden var brödet ofta grovt och hårt och för att mjuka upp det doppade man det i skinkspadet under tiden man förberedde det sista inför julfirandet. Dopp i grytan blir allt mer sällsynt bland våra jultraditioner så varför inte låta den återuppstå bland julpysslandet.

Dopp i grytan

Ingredienser

  • Skinkspad
  • Vörtbröd
  • Kryddpeppar, lagerblad eller rosmarinkvist

Gör så här

  1. Spara skinkspadet efter kokningen eller använd en stekpåse att samla vätskan i om du ugnsbakar skinkan.
  2. Låt skinkspadet kallna. Ta bort fettet som flyter upp och stelnar.
  3. Värm upp spadet igen och skumma av noga så buljongen blir helt klar. Späd med vatten eller buljong till önskad smak. Smaksätt med kryddpepparkorn, lagerblad, en rosmarinkvist eller . Koka upp och doppa bröd i spadet. Servera gärna tillsammans med skinka och senap.