Johanna Westmans bästa baktips

avNina Kindbro

Foto: Ulrika Pousette

Johanna Westman älskar att baka. Hon har samlat en mängd härliga recept på mjuka kakor, småkakor, bullar och bröd.
I bakboken ”Cookie rookie” delar hon med sig av av användbara tips både för den som är nybörjare men också för den som bakat en hel del.

Fem goda recept ur bakboken ”Cookie rookie”

Hallonkaka – lättbakad och otroligt god.

Foto: Ulrika Pousette
Hallonkaka

Citronkaka – härligt syrlig, söt och saftig.

Foto: Ulrika Pousette
Citronkaka

Focaccia – fluffigt och gott med mycket smak.

Foto: Ulrika Pousette
Focaccia

Kladdkaka – baka favoriten helt utan ägg

Foto: Ulrika Pousette
Kladdkaka – baka utan ägg

Mjölfri kladdkaka – jo den blir superbra även utan mjöl

Foto: Ulrika Pousette
Kladdkaka utan mjöl

Vad är speciellt med din bok Cookie rookie?

– Cookie rookie är en samling favoritrecept som jag själv tycker om att baka – som jag älskar att baka! Jag ville som alltid ha recept som är enkla att göra, utan att tulla det minsta på smakupplevelsen och jag har försökt samla recept för alla typer av behov. Snabba, enkla och pyssliga. Sött för festliga tillfällen och salt för roliga mellanmål. Lite av varje helt enkelt!

Vad är det bästa med att baka?

– Det är härligt för alla sinnen att baka. Det doftar gott i köket, det är pyssligt och kul, det smakar smarrigt och dessutom blir ju alla glada av att bli bjudna på resultatet. Man kan få nya vänner av att baka och man vårdar dom vänner man redan har med fika och annat mysigt. Är jag stressad kan jag också få lite ro av bakning.

Om man är ovan att baka, vad är lättast att lyckas med, förutom chokladbollar?

– Kolasnittarna är enkla att göra och även övernattningsbrödet är lätt att få till! Förhoppningsvis ska man lyckas med alla på första försöket. Tanken är ju ändå att de som köper eller får boken är just “rookies” i köket.

Vem eller vad inspirerar dig?

– Jag inspireras hela tiden. Av vänner, tidningar, konditorifönster, pinterest, mamma, restuarang- eller bageribesök och allt mellan himmel och jord. Mest inspirerad blir man kanske när man är ute och reser men det är kanske för att  man ser sig omkring på ett annat sätt då.

Vad bakar du när du fyller år?

– Jag fyller ju på sommaren så jag tycker om att använda färska bär när jag bakar då. Hallonkakan i boken är toppen för snabbfixad fika och oväntat besök. Sen passar ju bullar på alla kalas året om!

Har du använt någon smaksättning som verkligen har överraskat dig?

– Just i den här boken går jag ganska mycket på självklara och säkra kort. Jag tänker att det är lättare att lyckas när man är rookie om man vet hur resultatet ska smaka. Överraskande gott blir det om man bryner smör innan man använder det i kakor och andra bakverk. Plötsligt dyker en härligt karamellig och nötig smak upp som man kanske inte har väntat sig!

Och till sist, har du gjort någon praktmiss med bakningen?

– Åh, självklart! Jag är ju en sann tidsoptimist och många är de tillfällen när jag tror att jag ska hinna mer än jag faktiskt gör. Jag har många gånger stått med en ofärdig tårta när gästerna kommer och fått fixa det sista i all hast så att glasyren smälter bort från de nygräddade tårtbottnarna. En gång gav jag mig också på att baka en bröllopstårta i våningar till några kompisars bröllop. Bottnarna var ofärdiga i mitten och i bilen på väg till bröllopet började tårtan kantra betänkligt. Tårtan var sned men höll visserligen – äktenskapet däremot höll inte...

Johannas bästa tips när du bakar mjuka kakor

  • Först och främst måste formen vara rätt. En form som rymmer 1,5–2 liter passar till de flesta recept p. mjuka kakor, som sockerkaka och morotskaka.

  • Det är viktigt att smörja och bröa formen ordentligt, annars lossnar inte kakan från formen. Använd en klick rumsvarmt smör och smörj med en bit hushållspapper. Hela insidan ska vara insmord ända upp på kanten av formen. Testa gärna att bröa formen med fint hackad mandel eller riven kokos.

  • Knepet att få en sockerkaka luftig och hög är helt enkelt att vispa äggen och sockret riktigt pösigt – men fortsätt inte att vispa och vispa i evighet, då skadas fibrer som finns i äggvitan och kakan blir platt istället.

  • Det är väldigt viktigt att man blandar ut bakpulvret ordentligt i mjölet. När man hällt i mjöl och bakpulver ska man inte vispa eller röra om för kraftigt, rör bara lugnt och försiktigt tills smeten blir jämn.

  • Sockerkakor gräddar man i den nedre delen av ugnen. Öppna inte luckan i onödan och flytta helst inte på formen när den står i ugnen.

  • Rätt tid i ugnen är viktigt för att få till saftiga sockerkakor och muffins. Baka inte kakorna för länge. Gör stickprov för att se om

  • de är klara, men tänk på att inte öppna ugnen för många gånger. Testa att kakan är klar genom att sticka en provsticka eller en tandpetare mitt i kakan. Om stickan kommer upp torr är kakan klar, annars måste den gräddas några minuter till.

  • Låt kakan vila en liten stund i formen innan den stjälps upp. Lossnar den inte kan du försöka knacka lite lätt på formen eller blöt en handduk med kallt vatten, vrid ur och lägg handduken över formen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bakrecept

Recept

Bakning