Foto: Anna Huerta
Historisk gnoochi med gorgonzola.

Gratinerad gnoochi med broccoli och gorgonzola

5 (2 röster)

Gnoochi har historiska anor, berättar Paolo Roberto:
– Libertinen och förförarnas förförare, Casanova, lyckades den 1 november 1756 fly från det fruktade fängelset i Doge – palatset, ut på Ponte dei sospiri (Suckarnas bro) och ut i friheten. Ett avgörande moment i flykten sägs vara att han mutade en vakt med en tallrik gnocchi. Jag vill gärna tro att det var detta recept som användes, eftersom det är både venetianskt och korrumperande gott.

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 250 g broccoli, fryst och tinad eller färsk
  • 4 msk olivolja
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • salt och svartpeppar
  • 1 kg potatisgnocchi
  • 2 msk valnötter, rostade och hackade
  • 2 dl parmesan, nyriven
  • 1 dl persilja, hackad
  • Gorgonzolasås

  • 200 g gorgonzolaost
  • 20 g smör
  • 2 msk idealmjöl
  • 4 dl mjölk, standard 3%
  • 1.5 tsk mynta, torkad
  • 2 citroner, rivet skal
  • salt och svartpeppar
  • 1 äggula

Gör så här

avAftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM