expand-left
helskärm Kyckling med syrling citronsås och honung. Foto: Johanna Åkerberg Kassel Jessica Frejs citronkyckling – Den här rätten har hängt med mig i över tio års tid, jag älskar den syrliga citronsåsen som balanseras perfekt med hjälp av honungen så att den inte blir för syrlig, tipsar kokboksförfattaren Jessica Frej.
Citronkyckling clock 45 min
1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner
Ingredienser 750 g kycklingfiléer, gärna svensk ekologisk kyckling salt och svartpeppar 50 g smör, att steka i 3 citroner, saft och finrivet skal 2 tärningar hönsbuljong 6 dl crème fraiche, 3 burkar 3 dl vatten 3 msk ljus soja 3 msk honung, gärna en blommig sort 1 msk majsstärkelse 1 kruka persilja, färsk 450 g tagliatelle, färsk 100 g blandad sallad, färdigsköljd 1 kruka basilika, färsk Gör så här Förbered: Du kan förbereda kycklingen fram till innan du har i pressad citron och färska örter. Förvara i kylskåp och värm sedan på spisen nästa dag, tillsätt pressad citron och färska örter mot slutet. Sätt på pastavattnet. Dela kycklingen på längden i tre delar. Salta och peppra kycklingen. Stek kycklingen i rikligt med smör så att den får en fin gyllene färg, välj en stekpanna med höga kanter så att det får plats med sås. Vispa ihop citronskal (bara det gula, spara saften), smulade höns- buljongtärningar, crème fraiche, vatten, soja, honung och majsstärkelse i en skål och häll sedan blandningen över kycklingen i pannan. Låt det koka ihop i cirka 10 minuter. Under tiden: Finhacka persiljan, lägg salladen på ett fat och koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Se till att tajma det så att gästerna redan sitter till bords när pastan är klar, pastan blir inte god om den får ligga och vänta i durkslaget. Tillsätt pressad citron i såsen. Låt det bli varmt och smaka av. Såsen ska ha en tydlig citronsmak, men om du tycker att det är för syrligt – smaka av med lite mer honung och salt. Plocka upp kycklingen, blanda pastan med såsen och lägg sedan kycklingen ovanpå och strö över persilja och basilika. Recept ur kokboken, ”Fest på 30 minuter” av Jesssica Frej och Johanna Åkerberg Kassel (foto) (Bonnier Fakta).