Foto: Håkan Thörnström
Wallenbergare – husmanskost när den är som bäst.

Wallenbergare – en klassiker med historia

3,7 (12 röster)

Wallenbergare hör till en av våra mest älskade klassiker inom husmanskost. Namnet Wallenbergare har lite olika bakgrundshistorier. Mest troligt är rätten uppkallad efter häradshövdingen Marcus Wallenbergs hustru Amalia Wallenberg, vars far var läkaren och kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl som ville hylla sin dotter. Här är ett riktigt bra recept för en lyckad Wallenbergare.

Wallenbergare

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 500 g kalvfärs, finalen
  • 3 äggulor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl ströbröd
  • 50 g smör
  • Potatismos:

  • 1 kg potatis
  • 2 dl mjölk
  • 25 g smör
  • 1 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • Brynt smör

  • 200 g smör
  • Till servering

  • 1 dl rårörda lingon

Gör så här

avNina Kindbro

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept