Crème brûlée – billiga lyxdesserten

4,5 (2 röster)

Crème brûlée – så lyckas du med den goda efterätten

avNina Kindbro

Foto: Thinkstock
Crème brûlée – lyxigt till budgetpris.

Creme brulee – en riktig klassiker bland desserter som imponerar. Vid serveringen strör du socker och bränner det snabbt för att få till den läckert knäckiga ytan.

Creme brulee

Antal: 8 portioner Tillagningstid: 60 minuter

Ingredienser

  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker eller 2–3 krm vaniljpulver

  • 5 dl vispgrädde

  • 1,5 dl mjölk

  • 7 äggulor

  • 1,5 dl strösocker

  • 2 msk råsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°C.

  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Använder du vaniljsocker eller vaniljpulver häller du ner det i gräddmjölken.

  3. Koka upp vaniljfrön, vaniljstång, grädde och mjölk i en kastrull. Ta från värmen och låt dra i 10 minuter.

  4. Rör ihop äggulor med socker. Blanda med gräddmjölken men fiska upp vaniljstången först.

  5. Fördela smeten i ugnssäkra portionsformar placerade på en plåt med hög kant och ställ in i ugnen

  6. Fyll på med vatten i plåten och låt formarna stå i vattenbad tills de blivit fasta i konsistensen, cirka 40 minuter. Testa genom att skaka lite på en form och se om puddingen rör sig. Hit kan du förbereda, låt dem svalna och förvara i kylen.

  7. Vid servering: Strö råsocker över brûléerna och bränn av med en gasbrännare eller sätt ugnen på 250°C, grill och ställ in de sockrade brûléerna överst i ugnen tills sockret har smält och fått fin färg, passa noga så att det inte bränns.  

ARTIKELN HANDLAR OM