Foto: David Frenkiel
Grön soppa med gräddmoln.

Grön soppa med gräddmoln

Bli först med att rösta!

Grön soppa med gräddmoln – ska det vara grädde i soppan kan den lika gärna serveras vispad på toppen, både snyggt och gott. Recept ur kokboken Little green kitchen av David Frenkiel och Luise Vindahl, Norstedts.

Det är en marginell skillnad mellan att servera en soppa med ett stänk grädde i eller med en klick vispad grädde, men den lilla detaljen gör det hela så mycket roligare. Särskilt när du är barn och soppan serveras i muggar så att det ser ut som varm choklad med vispgrädde. Bortsett från att det inte är varm choklad, utan en potatis- och purjosoppa med spenat som smakar väldigt gott och inte så grönt som färgen antyder. Smakerna är ganska enkla, vilket är precis vad många barn uppskattar med den här soppan. För de vuxna rekommenderar vi att man satsar på smakrika toppingar med olika texturer för att få lite kontrast, säger Luise Vindahl och David Frenkiel som skrivit kokboken Little green kitchen.

Vuxentillägg: Toppa soppan med Magiska haricots verts och skivad avokado. Vuxna brukar uppskatta de olika texturer och smaker som toppingen tillför, medan barnen brukar föredra en slät soppa utan några konstigheter.

En hjälpande hand: Låt barnen hjälpa till med att skala potatis, mixa soppan (med din hjälp) och självklart – vispa grädden.

Spenat- och potatissoppa

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 2 purjolökar, sköljda och grovhackade
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och grovhackade
  • 8 kvistar timjan, endast bladen, grovhackade
  • 15 g ingefära färsk , skalad och finriven
  • 600 g potatis, skalad
  • 1 l grönsaksbuljong, god
  • 200 g spenat, färsk, endast bladen
  • flingsalt
  • peppar
  • Magiska haricot verts

  • 200 g haricot verts, ansade och delade på mitten
  • 2 dl magisk grön sås
  • Till servering

  • vispad grädde, eller naturell kokosyoghurt
  • hampafrön
  • avokado
  • avokado, skivad
  • kallpressad olivolja
  • Magisk grön sås

  • 2 dl färska örter, blandade, gärna bladpersilja, koriander och mynta.
  • 0.5 avokado
  • 10 jalapeño, skivor, inlagd
  • 1 msk kapris, sköljd och avrunnen
  • 1 vitlöksklyfta, skalad
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk pressad lime
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 0.5 tsk flingsalt

Gör så här

avNina Kindbro

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Soppa