Prova en pils till parmaskinkan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-10

Tips från pilsnergubben

Spröda grönsaker, örtig kyckling, citrusmjäll fisk, melon med parmaskinka.

Den lätta sommarmaten kräver ljust, friskt öl med humlekaraktär.

Välj en pils – av tysk typ. Här är de bästa:

Jever Pilsner

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Tyskland 1506, 12,90 kr, 33 cl, 4,9 %

Stram med torra toner av metall, mogna rågkorn och honung. Rejält, strävt humlebesk.

Old Gold

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Spendrups 1441, 13,90 kr, 33 cl, 5,0 %

Ädel smak med klass och klang av friskt gröna omogna päron. Aromatisk humlesyra.

Bitburger

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Tyskland 1565, 10,40 kr, 33 cl, 4,8 %

Elegant maltig och ren, krispigt torr smak med citrustoner. Örtigt välhumlad beska.

Wisby Pils

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Spendrups 1570, 13,90 kr, 33 cl, 5,0 %

Torrt sädig och sprittande blommig med toner av äppelkärnor. Tydlig humle-beska.

Hallands Pilsner

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Krönleins 1400, 10,40 kr, 33 cl, 5,2 %

Frisk komposition av gröna äppelklanger och mjuka malttoner. Återhållsam beska.

Vimmerby Pilsner

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Åbro 1458, 11,90 kr, 33 cl, 5,2 %

Klassiskt svensk lagersymfoni av färskt rågbröd och friska äppelskal. Snäll beska.

Nils Oscar Pils

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Nils Oscar Company 1454, 16,10 kr, 33 cl, 5,0 %

Kraftfullt och örtigt rund med inslag av läder, granbarr och citrus. Tufft kryddbesk.

Riedenburger Pils

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Tyskland 1571, 13,30 kr, 33 cl, 4,7 %

Kravmärkt och ofiltrerat, mjukt brödigt med inslag av citrus och mogen persika.