Aloha, Blossa 2019 – det här är årets smak

Recept: så enkelt gör du egen glögg med fantastisk arom

Uppdaterad 2019-10-01 | Publicerad 2019-09-10

Gör egen glögg eller bjud på en nyhet från Blossa.

Trots att sommarvärmen dröjer sig kvar börjar glöggnyheterna redan dyka upp. Först ut är Blossa 2019 – i år drog smakjägarna långt västerut och hamnade ända borta på Hawaii. Passionsfrukt och hibiskusblomma sätter smak till toner av kaffe och kokos. Blossas andra nyhet för i år är Glubbel, glögg med bubblor.

Sedan 2003 har Blossa lanserat en ny smak inför varje vintersäsong. Fram till 2010 hämtades inspirationen från nordisk vinter med smaker som lingon, saffran och vinteräpple. Sedan 2011 har de klassiska glöggkryddorna blandats med betydligt mer exotiska smaker som yuzu, spiskummin och Limoncello då inspirationen hämtats bland annat från Japan, Indien och Italien.

– Blossa har sedan 2011 rest runt i världen för att utveckla nya smaker till årgångsglöggen. I år har vi rest ända till Hawaii – närmare bestämt ön Oahu för att finna inspiration. I Blossa 19 Aloha ger passionsfrukt en tropisk sötma och som balanseras av hibiskusblommans fruktiga syra. De lätta tonerna av kaffe och kokos smälter nästintill samman och ger glöggen en spännande twist. I sin helhet är glöggen fruktig och frisk och gifter sig väl med Blossas traditionella glöggkryddor, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.

Flaskans färg ska föra tankarna till den rosaröda hibiskusblomman och de rosa korallerna som finns på rev en runt Hawaiiöarna. Hibiskusblomman återfinns också i mönstret på flaskan som ska efterlikna 50-talets hawaiiskjortor. Siffrornas blågröna färg ska påminna om havet och surfingkulturen, korken symboliserar kokosnötens färg och textur. Bakom designen står Scandinavian Design Group, som arbetat med Blossas årgångsglögg sedan starten 2011.

Blossas andra nyhet 2019 är en kombination av bubbel och glögg, Glubbel. Klassiska glöggkryddor i ett mousseranade vin som kan serveras som till exempel välkomstdrink.

Blossa glögg – alla smaker sedan start:

  • 2003: Pomerans
  • 2004: Vinteräpple
  • 2005: Hjortron & armagnac
  • 2006: Lingon & enbär
  • 2007: Havtorn & kanel
  • 2008: Blåbär
  • 2009: Clementin
  • 2010: Saffran
  • 2011: Arabica
  • 2012: Yuzu & ingefära
  • 2013: Hallon & nypon
  • 2014: Lavendel
  • 2015: Earl grey
  • 2016: Kråkbär
  • 2017: Old Delhi med mango, chili och spiskummin
  • 2018: Limoncello
  • 2019: Passionsfrukt och hibiskusblomma
Hemgjord glögg.

Köpeglögg i all ära men inget går väl upp mot hemgjord glögg. Här är ett enkelt recept där det enda som sätts på prov är tålamodet.

Hemgjord glögg

Mängd: 5 liter Tid: 20 minuter + 3 veckor i rumstemperatur

  • 5 l svagdricka
  • 50 g jäst
  • 5 st potatisar
  • 2 st bitar ingefära
  • 500 g russin
  • 2 påsar hela nejlikor
  • 1 påse kardemummakärnor
  • 2,5 kilo strösocker

Gör så här:

  1. Skala potatisen och skär den i bitar.
  2. Häll samtliga ingredienser i en 10-liters hink. Rör om och täck med plastfolie.
  3. Låt hinken stå i rumstemperatur i tre veckor. Rör inte om under tiden.
  4. Sila glöggen när den är färdig och häll upp på väl rengjorda flaskor.
  5. Sätt på en fin etikett och knyt en band runt flaskhalsen och du har den perfekta julmingelfest-presenten.

Följ ämnen i artikeln