Så väljer du godaste fläskköttet

Köttskolan del 5

Publisert:

Kotlett, karré, filé, skinkinnanlår, fläsklägg eller fläskbog. Det är inte helt lätt att veta hur varje bit bäst ska tillagas och vilka delar som passar bäst till vad.
I femte delen av Godares köttskola guidar kocken Mattias Larsson till rätt val av fläskkött.

Fläskkött ät oftast ett enkelt och relativt billigt kött – perfekt i grytor, till goda tillbehör eller på grillen.

Men hur vet man vilket fläskkött som är godast till vad, och hur tillagas det för bästa resultat?

Kocken Mattias Larsson förklarar i klippet.

  • En fin kotlett eller en bit karré är kött som ska stekas lätt tills det precis är så där perfekt genomstekt. Antingen gör du det i skivor, eller helsteker för ännu saftigare resultat.
  • Mindre mört fläskkött som skinkinnanlår är lite tuggigare och lämpar sig bättre i tunna skivor. Mattias favorit är att panera skinkinnanlåret i mjöl, ägg och ströbröd och steka en riktigt frasig och fin schnitzel.
  • Segt kött som fläsklägg eller fläskbog ska tillagas under många timmar. Det kan kokas eller bräseras i ugnen.
Schnitzel – så lyckas du med fraset
(20)

Schnitzel – så lyckas du med fraset

”Det är kött som jag gillar att bara smaksätta med lite salt och peppar. Lite härliga örter kan också få åka med”, säger Mattias om en fin kotlett.

Så känner du igen rimmat kött

Många gånger säljs segt kött som fläsklägg säljas som ”rimmat”, det vill säga att det har legat i en saltlag.

– Det kan man känna igen på att det är rosa när det är tillagat, precis som smörgåsskinka, säger Mattias.

I klippet förklarar han vad rimmat kött lämpar sig bäst till, samt mycket mer om vilket fläskkött du ska använda till vad – och hur det ska tillagas. Missa inte det!

Lär dig allt om kött i Godares köttskola

Vill du lära dig ännu mer om kött? Missa inte de andra avsnitten i köttskolan, där Mattias guidar till allt du behöver veta för att hitta rätt i köttdisken.

  1. Tre saker att tänka på när du väljer kött
  2. Därför ska du välja marmorerat kött
  3. Hängmörat kött – så påverkar det smaken
  4. Så tillagas nötkött på bästa sätt
  5. Så väljer du godaste fläskköttet
  6. Nötfärs, högrevsfärs eller blandfärs – så väljer du rätt köttfärs
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.