Grönt, smalt & gott

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-29

Vegan, köttätare eller mittemellan? Det spelar ingen roll - goda, gröna rätter passar alltid bra.

Eva Åslund har skrivit boken "Vegetariskt" – här bjuder hon Mat & vins läsare på sina bästa tips och 4 spännade vegorecept.

1. Ha alltid en bönsallad på lut i kylen.

Använd färdigkokta bönor, linser och kikärter på burk. Skölj och blanda med finhackad lök och gärna också en massa finhackad persilja. En god dressing på olivolja, vinäger, salt & svartpeppar samt så mycket vitlök man tål hälls över och så får allt stå och dra en stund. Gott och mättande.

2. Ha alltid en god tomatsås i frysen.

Ät som den är till pasta, till polentasnibbar stekta i olivolja, använd som pizzasås eller ät som soppa utspädd med lite grönsaksbuljong. En god tomatsås blir det på tre burkar krossade tomater, tre lagerblad, 3 msk olivolja, 1,5 tsk salt, svartpeppar, 2 tsk socker och finhackad vitlök efter smak.

3. Dryga ut och krydda mesiga halvfabrikat.

Du vill inte stå och röra i kastruller halva kvällen. Öppna en burk soppa, till exempel thaisoppa, värm den och häll i lite frysta wokgrönsaker som du tinat i mikron. Sedan kryddar du soppan. Några ostgratinerade små brödskivor brukar vara gott till.

Vill du inte ha soppa kokar du istället lite couscous, det går på några minuter, wokar de frysta wokgrönsakerna och kryddar alltihop, gärna hett. En kall gräddfilssås med riven färsk ingefära, pyttelite salt och grovhackad bladpersilja är gott till.

4. Rotfrukter på längden och tvären.

Gör en krämig gratäng eller råstek dem. Koka grönsaksbuljong och mixa dem, späd med mjölk eller grädde, krydda och du har en jättegod soppa. Grönsaksbiffar på rivna rotfrukter är lätt att laga. Du tar det du har hemma i rotfruktsväg, river det, blandar med lite hackade nötter och något som binder ihop det hela: ägg, om du äter det, eller lite ströbröd. Du kan ha i lite överblivet kokt ris eller potatis också. Krydda ordentligt. Stek dina biffar i olivolja, baka i ugnen eller grilla.

5. Vill du äta något köttliknande ta quorn.

Det ser ut som kyckling, smakar (ungefär) som kyckling och kan tillagas på (ungefär) samma sätt som kyckling. Det finns också quornfärs som du kan göra köttfärssås av men jag tycker quorn blir godast om du steker den på samma sätt som kycklingfiléer.

6. Gör en paj.

Min favorit: Fräst bladspenat kryddad med vitlök, muskot, salt och peppar. Ha i lite fetaost om du gillar det. Andra goda pajer: ost- och broccolipaj, medelhavspaj med tomater, lök och oliver, skördepaj med morötter, purjolök, palsternacka eller vad du nu har hemma. Man kan lägga nästan vad som helst i en paj. (Bara det inte vattnar sig för mycket, för då blir pajbottnen saggig.)

4 goda recept ur "Vegetariskt"