Foto: Ulf Svensson
Fransk chokladtårta

Fransk chokladtårta till kafferepet

4,1 (85 röster)

Fransk chokladtårta – tårtornas tårta. Krämig choklad, blank glasyr toppat med en klick grädde. Recept ur Birgitta Rasmussons nya bakbok Birgittas bästa recept vi minns (Lind & Co).

– Enligt min mening är den franska chokladtårtan med sitt krämiga innanmäte en av världens förnämsta och godaste tårtor. Ser enkel ut med en glasyr av choklad, blank som en spegel ovanpå och runt om. Det svåra är att grädda exakt så att den blir lite kladdig inuti. Hur denna tårta med rötter från 1800-talet, skapad av storheter inom konditorivärlden har förvandlats till tarvliga kladdkakor är en gåta, säger Birgitta Rasmusson.

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 200 g mörk choklad
  • 200 g smör
  • 3 ägg
  • 2.5 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • Glasyr

  • 25 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 150 g mörk choklad

Gör så här

avNina Kindbro

ARTIKELN HANDLAR OM

Bakrecept

Recept

Choklad

Bakning

Fransk mat