Kanelbullarna vinner mark i USA

Uppdaterad 2020-03-19 | Publicerad 2019-10-04

LOS ANGELES. I dag – på kanelbullens dag – väntas fler än varannan svensk äta minst en bulle var.

Traditionen har spritt sig även till USA.

– På kanelbullens dag 20-dubblar vi försäljningen, säger bageriägare Youna Karlsson i Los Angeles.

Tillsammans med sin make, Solna-sonen Anders Karlsson, 55, driver den 54-åriga belgiskan sedan 1991 det europeiska bageriet och caféet Berolinas i Glendale i Kalifornien.

I glasmontrarna till den gulmålade enplansbyggnaden säljer de 30 sorters matbröd, närmare 40 sorters kaffebröd och en rad tårtor.

– Prinsesstårtan är vår storsäljare, förstås. Men för fyra år sedan införde vi prinstårtan. Den har samma fyllning som prinsesstårtan, men med choklad. Den gillar amerikanerna, säger hon och skär upp en trekant av den smarriga skapelsen till Aftonbladets utsände.

Tycker de är torra

Det här med smaklökar kan att döma av Younas erfarenheter ha geografisk påverkan. Kanelbullarna och vetelängderna med kanel och kardemumma är inget som omedelbart faller invånarna på andra sidan Atlanten i smaken.

– De tycker de är lite torra. Generellt är amerikanerna mer inne på wienerbröd, säger bageriägaren. En annan uppförsbacke hon stött på i kontakt med kunderna är garneringen med pärlsockret.

– Sånt är inte vanligt här. Många tror att det är saltkorn, säger hon med ett skratt.

Håller på traditionerna

Men under de 28 åren sedan hon och maken lämnade konditori Baronen på Fleminggatan i Stockholm har hon märkt hur den svenska fikatraditionen sakta men säkert vinner mark i USA.

– Svenskarna håller på sina traditioner och tar med dem hit. På fredagar, lördagar och helger är det packat här.

En av dem stammisarna är Mikael Andersson, säkerhetschef på en amerikansk bank.

– Jag bor i Pasadena, en och en halv mil bort. Jag kan inte leva utan svenskt kaffebröd, säger han och visar upp en påse bullar. Läggningen har spritt sig till hans fru, Shelley.

– Hon är amerikanska med kinesiska rötter. I början hade hon ingen aning om vad det här var, men nu är hon lika inne på det som jag. I morse ringde hon och påminde mig om att jag måste komma ihåg bullarna.

7000 kilo kanel

Bara i Sverige väntas på kanelbullens dag 250 000 kilo mjöl, 185 000 kilo smör och 7000 kilo kanel gå åt för att tillfredsställa svenskarnas kaffebrödssug.

Också på Berolinas blir det drag.

– En normal dag säljer vi fem till tio kanelbullar. Nu blir det säkert 150 till 200 stycken, säger Youna. Under uppväxten i Antwerpen var kanelbullar inget som ställdes framför henne på bordet. I dag har hon helt anammat den svenska kulturen.

– Jag gillar dem bäst när de är nygräddade och precis har kommit ur ugnen, säger hon.

– I går kunde jag inte hålla mig utan tog två när jag skulle gå hem. De var varma och jag la dem i en papperspåse.

Där blev de inte kvar längre.

Hon skrattar.

– Jag slukade dem i bilen.

Följ ämnen i artikeln