Vegansk bouillabaisse

avAftonbladet

Foto: JULIA TUVESSON
Vegansk bouillabaisse.

Laga Julia Tuvessons smakrika och veganska bouillabaisse.

Julia driver hon en av Sveriges största och grönaste matbloggar, och berättar att hon började laga klimatsmart mat, utan att hon visste om det.

Antal: 4 portioner Tid: 1,5 timme

Ingredienser:

  • 1 gul lök

  • 1 solovitlök, eller 3 stora klyftor

  • 1 fänkål

  • 3 medelstora morötter

  • 1/2 purjolök

  • 3-4 msk tomatpuré

  • 8-10 dl vatten

  • 1 pkt saffran

  • 2 grönsaksbuljongtärningar

  • 1 pkt körsbärstomater, ca en liten näve

  • 250 ml havregrädde (1 litet paket)

  • 2 lagerblad

  • en liten nypa cayenne

  • 1-2 msk torkad timjan

  • 1-2 tsk torkade franska örter, valfritt

  • 1/2 apelsin

  • 1-2 msk olivolja

  • ev 1/2 tetra stora vita bönor

Bönaioli med rostad vitlök

  • 200 g kokta stora vita bönor (1/2 tetra)

  • 1,5 dl valfri majonnäs (gärna en äggfri)

  • 1 hel vitlök, rostad i ugn enligt recept ovan

  • salt & svartpeppar

Till servering:

  • färsk timjan/persilja

  • gott bröd

  • chili flakes, för extra hetta

Gör så här:

  1. Grovhacka gul lök och purjolök. Finhacka vitlök. Skär morötter i lagomstora bitar och strimla fänkålen grovt. 

  2. Stek allt i en tjockbottnad kastrull i rikligt med olivolja tills löken börjar att mjukna.

  3. Ha i tomatpurén och låt steka med under några minuter. Vänd därefter i vattnet, saffran och havregrädde.

  4. Låt koka upp och lägg i lagerblad, övriga torkade kryddor, halverade körsbärstomater och grönsaksbuljong. 

  5. Låt puttra på låg-medelvärme med lock på i minst 1 timme, men gärna längre. 

  6. Smaka av med saften från en halv apelsin, salt och grovmalen svartpeppar. Om du vill kan du även ha i stora vita bönor för en lite extra matig rätt.

  7. Servera med delikatesspotatis som du rostat på 225 grader i ugnen tillsammans med lite olivolja, flingsalt och en halverad vitlök. Lägg i en klick bönaioli.

Bönaioli

  1. Skölj av ett paket färdigkokta stora vita bönor under rinnande vatten. Mixa hälften av bönorna tillsammans med majonnäs (som du antingen gör själv eller köper färdig). 

  2. Ta bort skalet från vitlöken du har rostat och vänd ner i majonnäsblandningen. Mixa i lite i taget tills att du har en smak du gillar. Salta och peppra, klart!

Recept från tuvessonskan.se

ARTIKELN HANDLAR OM