Med dessa politiker lär vi få bo i hyddor

Det finns för få hyresrätter i Sverige och bostadsmarknaden har förvandlats till ett lotteri med många förlorare.

Samtalen om ny bostadspolitik håller på att haverera. Ingen nytt möte är inbokat och politikerna skyller på varandra.

– Vi har olika ideologiska ingångar, och jag tror att olika partier ställer lite olika ultimatum, säger Caroline Szyber (KD) till Ekot.

Det är en bra sammanfattning. Frågan är bara om inte politikerna missat skogen för alla träd. Sverige behöver enligt Boverket bygga ungefär 700 000 bostäder på tio år. I storstäderna är katastrofen uppenbar men det råder faktiskt bostadsbrist i hela 250 av landets kommuner.

Kompromiss

Sverige brukar av i internationella sammanhang driva behovet av en så kallad "veto-fri kultur" i exempelvis FN:s säkerhetsråd. Poängen är ingen tillåts ha veto utan fokus ska ligga på att komma fram till en kompromiss snarare än posera utåt.

I dag tog regeringen sitt formella beslut om statsbidrag till kommuner som bygger bostäder, men de 1,8 miljarder kronorna kommer inte räcka.

Det bästa vore kanske att låta Utrikesdepartementets diplomater ta över bostadssamtalen, för med den här takten kommer vi snart att få bo i hyddor. Här behövs ansvarstagande i stället för partipolitiskt käbbel och för detta har regering och opposition lika stort ansvar.

Marknadshyror

Som det är nu verkar partierna kommit till bordet med en klar uppfattning om vad de inte vill men med ganska dimmiga föreställningar om hur en kompromiss skulle se ut. De största stötestenarna är statligt stöd till nya bostäder och marknadshyror i nyproducerade lägenheter.

Båda har stor ideologisk sprängkraft men om man inte kommer överens lär krisen fördjupas. Bostadsmarknaden skenar redan och risken finns för en bubbla.

Problemet

Flera av problemen borde vara uppenbara för alla partier. Kommunernas planmonopol och byggbyråkrati är för långsam och fylld av lokala egenintressen. Systemet fungerar dåligt vid en kris. Mängder av överklaganden försinkar i stort sett alla viktigare byggprojekt.

Systemet med eget boende för flyktingar, EBO, bidrar till att öka segregationen och gör att fler nyanlända flyttar till områden som Södertälje och Malmö där trycket redan är som hårdast.

Totalt sett behöver byggtakten fördubblas på tio år och det finns ett mycket stort behov av billiga hyresrätter för att nya generationer alls ska kunna komma in på bostadsmarknaden.

Vill Alliansen?

Den första frågan är om Allianspartierna alls vill göra upp. Hittills har de ägnat hela mandatperioden åt att sabotera för regeringen snarare än bedriva egen politik och frågan är om partiernas ledningar är tillräckligt starka för att göra upp.

Den andra frågan är var mittpunkten i en sådan förhandling landar. En omfattande och långsiktig uppgörelse måste hålla över regeringsskiften och ändrade konjunkturer. Då måste alla ge och ta även när det gäller partiernas hjärtefrågor.

Permanent kris

Sedan 2010 befinner sig Sverige i en permanent politisk kris med svaga minoritetsregeringar och med vågmästarpartiet SD som bara vill förstöra. Då krävs fler handslag över blockgränsen mellan de demokratiska partierna än vad de hittills levererat.

Politikerna måste vara bättre än så här.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.