Vårda gamla är inget enkelt jobb

Var femte svensk över 65 har problem med oro och ängslan.

Att bli äldre är dramatiskt. Kroppen bryts ner, livskamraten dör och vänner försvinner. Den som blivit äldre får gå ner i standard, kanske lämna sitt hem och då är det inte konstigt om depressionen kommer. Bland de äldre är depression vanligare än demens, men det står inga kristeam och väntar på den som är gammal.

Den som fyllt 65 förväntas klara sina livskriser själv och ofta i ensamhet.

Haltande hemtjänst

Det handlar om två miljoner svenskar mellan 65 och 105 som i bästa fall hänvisas till en haltande hemtjänst. När vi pratar om äldreomsorgen handlar det oftast om personalens problem, om stress och låga löner och givetvis är arbetsmiljön i hemtjänsten avgörande även för de äldre. En stressad hemtjänst gör ingen gammal människa glad.
Det är dock befriande att regeringens äldreminister Åsa Regnér verkligen utgått från de äldres situation när hon låtit en utredning staka ut den framtida äldreomsorgen. I går var den klar och ett av förslagen är fullständigt avgörande.

Ett lite sämre liv

Det handlar om vilken levnadsnivå de gamla har rätt att kräva. I socialtjänstlagen står det att äldre människor har rätt att få hjälp till "en skälig levnadsnivå". Det kan jämföras med de funktionshindrades rätt till "goda levnadsvillkor". Det är en orättvisa som antagligen beror på snålhet, de gamla är så många att de hittills fått nöja sig med ett lite sämre liv.
Åsa Regnér har lovat en översyn av lagen. Vi ser fram mot en ändrig, i Sverige borde alla människor ha rätt till ett gott liv.

Leg undersköterska

Utredaren Susanne Rolfner-Suvanto menar att en god äldreomsorg givetvis också handlar om duktig personal. Att ta hand om gamla människor är inget enkelt jobb och hon föreslår därför att en legitimation för undersköterskor ska vara införd senast 2025. Hon menar också att undersköterska ska vara lägsta utbildningsnivå för den som jobbar i äldreomsorgen.
Det är bra, att jobba med gamla människor är inte vilket jobb som helst. Det handlar inte om att plocka sopor, utan att kunna identifiera den dramatiska förändringen i varje äldre människas liv. Susanne Rolfner-Suvanto vill höja den geriatriska kompetensen överlag och det är väl rimligt att samhället gör allt för att möta de äldre med både respekt och kompetens.