Friskolan ansåg att Conrad var för dyr

Skolan vägrar att ge Conrad Dahl, 8, som har lindrig autism, det stöd han behöver.

På friskolan Runstyckets hemsida står det att de erbjuder delaktighet, trygghet och studiero för eleverna. Men det verkar inte gälla för alla.
Enligt TV4 har skolans ledning i själva verket gjort allt i sin makt för att 8-årige Conrad inte ska kunna gå där. Det framgick i tisdagens avsnitt av "Kalla Fakta" som har granskat fallet.
Conrad har diagnosen lindrig autism. I flera utredningar, däribland en av skolans egen speciallärare, förklaras han vara normalbegåvad och rekommenderas att gå i en vanlig klass – med stöd av en fast och trygg elevassistent. Det tycker Runstycketskolans ägare Helen Widman kostar för mycket.

Gör miljonvinster

Samtidigt som hon tydligt slog fast att elever med autism inte har en plats i Runstyckets skola förde hon över fem miljoner i vinst från skolans aktiebolag till ett eget bolag.

Inte undra på att inte ett enda OECD-land har tagit efter Sveriges modell att tillåta vinstdrivna skattefinansierade aktiebolag inom grund- och gymnasieskolan.
Att neka ett barn med särskilda behov är förbjudet enligt den svenska Skollagen. Inte ens skolkoncerner med vinstkrav står över den. Conrads föräldrar har hänvisat till skollagen eftersom de ville att sonen skulle gå kvar i skolan där han har sina kompisar. Runstycket svarade med att anmäla familjen till Socialtjänsten.

Sa upp Conrads assistent

Efter många turer fick Runstycket 300 000 kronor extra till Conrad av Malmö kommun. Skolan sa då upp hans elevassistent och ersatte henne med sex olika personer som gick på oregelbundet schema. För ett barn med autism är det särskilt olämpligt. Rutiner och trygghet är grunden för att vardagen ska fungera.
Conrads familj upplever det som att Runstycketskolan har försökt göra det så svårt som möjligt för en åttaåring att klara skolgången. Under förra hösten lät de därför Conrads farmor undervisa pojken i hemmet.
Historien avslöjar grundproblemet med aktiebolag i skolvärlden. Drivkraften att locka lätta elever som ger vinst är alldeles för stor. En 8-årig pojke som bara vill gå i skolan kan bli mött av attityden att han anses olönsam.

Krävs ny lagstiftning

Peter Tillbergs ikoniska 70-tals målning "Blir du lönsam, lille vän?", som hänger på Moderna Museet i Stockholm, har med dagens marknadiserade skola fått en annan, iskall innebörd.

Under den här mandatperioden kommer regeringen att föreslå en lagstiftning som sätter stopp för vinstjakten i skolan. Allianspartierna tycker det är närmast Nordkorea-fasoner. Resten av världen verkar inte hålla med.
I dag har Conrad tvingats byta skola. Nu är det dags för Sverige att byta skolsystem.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln