Abortförbud är en skam för EU

Polska kvinnor protesterar mot skärpningar av abortlagstiftningen i höstas. Nu är det dags för Irland att fatta beslut.

En irländsk kvinna har stått med uppsträckta armar i två timmar för att täcka en bild på ett blodigt foster. Hon har kramp, men vill inte att folk ska se abortmotståndarnas skräckpropaganda inför dagens folkomröstning.

Irland är abort helt förbjudet och kan straffas med 14 års fängelse. Idag ska folket genom en omröstning bestämma om de vill se en liberalisering av rätten.

EU sviker kvinnorna

Från EU:s sida är det knäpptyst. EU har förvisso inget att göra med medlemsstaternas sjukvård, men abort är en större fråga än så. Unionen ska enligt sin grund jobba för kvinnors lika värde och rättigheter, och där ingår makten över sin egen kropp. Ändå är abortfrågan så känslig att den bara nämns när den kan underlätta "viktigare" mål, och då knappt hörbart.

Viktigare saker för sig

EU har kritiserat Polen för sin antidemokratiska utveckling, men knappt nämnt regeringens hjärtefråga - abortmotståndet. Förra året receptbelade man dagen-efter-piller så att läkare nu kan vägra skriva ut dem på "samvetsgrunder". I mars ville regeringen förbjuda abort även vid allvarliga fosterskador, vilket resulterade i tusentals protesterande på gatorna.

Abortfrågan har dykt upp i brexitdebatten. Irländska kvinnor har länge åkt till Storbritannien för att avsluta oönskade graviditeter. Det har blivit ett argument för att hålla gränsen mellan länderna öppen. Kvinnors rättigheter blir viktiga först när de underlättar handel.

Konservativt fjäsk

Problemet är att många av EU:s i övrigt skötsamma medlemsländer har så sträng lagstiftning. Abort är förbjudet i ett par länder och strängt övervakat i många fler. För EU-topparna är det inte värt att skaffa fiender för kvinnors skull.

Abort är inte vanlig sjukvård utan en människorättsfråga. Det är dags att EU slopar skitsnacket och försvarar kvinnors rättigheter i praktiken.