Sverige är ett skatteparadis

Inkomstklyftorna i landet är stora. I Jämtland är var sjunde person relativt fattig sam­tidigt som siffran  i Stockholm är knappt en av tio.

Finansminister Magdalena Andersson tänker föreslå att fler ska betala statlig ­inkomstskatt de kommande två åren. Borgerliga politiker och ledarsidor skriker förstås i högan sky. Ett slag mot männi­skor som anstränger sig och satsar på utbildning, menar de. Egentligen är ingen förvånad över deras reaktion, även om det bara handlar om en hundralapp mer i månaden i inkomstskatt för hög­inkomsttagare.

De som allianspolitikerna värnar är också de som tjänat mest på Alliansens fem jobbskatteavdrag som gett mer än 2 000 kronor extra i plånboken varje ­månad.

Växande ekonomiska skillnader

Det pågår en global debatt om skatter och den ökande ojämlikheten. Sverige ­utmärker sig med de snabbast växande ekonomiska skillnaderna. I veckan ­presenterade LO en rapport om inkomstklyftorna i landet. Variationerna är stora mellan länen. I Värmland och Jämtland är var sjunde person relativt fattig, medan knappt en av tio är det i Halland och Stockholm. Glesbygd och storstad dras isär.

Stora regionala skillnader påverkar ­inte bara tillväxten negativt, sammanhållningen i landet blir också sämre.

Mer resurser till omsorg

I dag är Sverige ett skattefrälse för förmögna i och med att man slopat fastighetsskatten, förmögenhetsskatten och drastiskt sänkt bolagsskatten. Den rödgröna regeringen borde ta ett större grepp om det orättvisa skattesystemet. Skatt ska betalas efter bärkraft, och då räcker det inte att bara titta på löne­beskedet.

Sverige är i behov av fler bostäder, förbättrad infrastruktur och mer resurser till skola, vård och omsorg. Det är alla överens om. Då blir det direkt ohederligt att klaga på en skattehöjning på hundra kronor för de som tjänar allra mest.

Följ ämnen i artikeln