Saras utvisning stoppas – det inger hopp

Enormt engagemang för hedersutsatta Sara

Sara, 18.

På fredagen kom beskedet som ger utvisningshotade Sara en andningspaus. Europadomstolen har nu beordrat Sverige att tillfälligt stoppa utvisningen till tvångsäktenskapet i Afghanistan.

– Beslutet vittnar om att Europadomstolen anser att det finns risk att svenska myndigheter har kränkt Saras mänskliga rättigheter, och att det kan strida mot förbudet mot tortyr att utvisa henne till Afghanistan, säger Saras advokat Emilie Hillert i ett pressmeddelande.
Sara själv säger:
– Jag blev så lycklig när jag hörde att Europadomstolen nu väljer att titta på mitt ärende. Bara det att jag kan gå i skolan och känna mig trygg med att ingen kommer sätta mig på ett flygplan kommande vecka är oerhört lättande. I natt somnade jag för första gången på länge med ett leende på läpparna.

”Om vi hittar dig dödar vi dig”

Läsarnas engagemang har varit enormt sedan Aftonbladets ledarsida skrev om tvångsgifta Sara, som skulle utvisas till sin "man". Som 15-åring giftes hon bort i Afghanistan. Hon bröt mot släktens vilja när hon lämnade äktenskapet och kom till Sverige. Sara uppgav att hon fick ta emot hot från sin "makes" familj.
– “Om vi hittar dig så dödar vi dig. Om du inte säger var du är så tar vi din syster i stället”, sa de över telefon. Min syster var bara nio år då. Min mamma och syster lever fortfarande gömda i Iran, berättade Sara på näst intill perfekt svenska.

Här i Sverige har Sara insett att hon är ateist. Hon har lämnat islam – något som är förenat med dödsstraff i Afghanistan. Hennes fall har efter Aftonbladets publicering fått stor uppmärksamhet. På kort tid samlades ihop pengar för att bekosta rättslig hjälp.
Europadomstolen har nu beordrat Sverige att tillfälligt stoppa utvisningen av Sara medan utredning pågår. Det är en sällsynt åtgärd, som vidtas om det till exempel finns risk för att personen i hemlandet antingen dödas eller utsätts för dödsstraff, tortyr, eller omänsklig behandling.

Det är inte svårt att se vad som fått Europadomstolen att agera, när man går igenom Migrationsverkets utvisningsbeslut. Naiviteten inför hedersförtryck är skrämmande.
“Du har uppgett att du är gift och har en make som är bosatt i din hemby. Du har inte gjort sannolikt att han utgör en hotbild mot dig. Han utgör således ett manligt nätverk för dig.”

”Självklart kommer min släkt att straffa mig”

Sara satte ord på det. Enkelt och rakt.
– Självklart kommer min släkt att straffa mig. Just nu är jag en skam för hela släkten.
Det land Sara kommer från är ett av de absolut farligaste i världen för kvinnor. Våldsbrott mot flickor och kvinnor för att uppehålla familjens heder ses i Afghanistan som en privatsak. Platsen på ett skyddat boende i Sverige blev för Sara en räddning, som också öppnade en helt ny värld. En av de stora insikterna, berättade hon, är att här är kvinnor och män lika mycket värda.

Nu ska Europadomstolen utreda om svenska myndigheter har kränkt Saras mänskliga rättigheter, och domen kommer att bli bindande. Beslutet att tillfälligt stoppa utvisningen innebär en tidsfrist för Sara.
– Det är ett rejält steg i rätt riktning, säger Emilie Hillert.
Det är ett självklart steg. Vi måste ha lärt oss av fall som Fadime och Pela. Vi kan rädda Sara. Vi får inte blunda för den brutala kraften i hedersförtryck. Aldrig mer.
Saras dröm är att bli journalist, att skriva om jämställdhetsfrågor, utsatta kvinnors och barns situation. Hon är nu ett steg närmare den drömmen, ett steg närmare sin frihet.