Låt fler barn få stanna i Sverige

Syriska barn som flytt kriget i Syrien har fått ryggsäckar av UNHCR.

Fler barn ska få stanna i Sverige.

Det var budskapet när våra politiker i somras ändrade utlänningslagen för att "förtydliga och säkerställa att barnets bästa beaktas".

Som ett svar på de många brutala konflikter vid Europas gränser - där barn varit måltavlor för de stridande - var det ett rimligt och humant besked.

Men hur lagen skulle tillämpas rent konkret visste ingen. Det var ju upp till Migrationsverket och Migrationsdomstolarna att pröva varje enskilt fall mot den nya lagstiftningen.

I går kom så första domen i Migrationsöverdomstolen sedan lagen ändrades.

På flykt från krig

Det handlar om en 13-årig flicka som kom till Sverige för sju år sedan. Då var hon sex år. Det är en flicka som vuxit upp i Sverige, går i svensk skola, pratar svenska, har fått vänner här.

Men Migrationsöverdomstolen tycker inte att hon ska få uppehållstillstånd. Hon når inte upp till "särskilt ömmande" skäl.

Varför? För att hennes familj befunnit sig i Sverige på tillstånd utfärdade på uppgifter som domstolen bedömer som felaktiga, bland annat.

Så nu ska flickan ut.

Migrationsrättsexperten Louise Dane skriver på sin blogg om domen och ett antal brister hon ser i den. Bland annat menar hon att domstolen inte har gjort någon ordentlig bedömning av fallet och tror att domen kan leda till att politikernas önskan att fler får stanna inte nås. Migrationsöverdomstolens göranden får ju stor betydelse för hur underinstanser dömer.

Färre barn kan få stanna i Sverige, alltså.

I fjol sökte 23 108 barn asyl i Sverige. Många är på flykt från krig, för­följelse och saker vi knappt kan föreställa oss och många kommer hit ensamma.

En av Miljöpartiets stora insatser är att de brutit den gamla samsynen i svensk migrationspolitik. I överenskommelser med både moderater och socialdemokrater har man gjort politiken mer generös.

Europeisk väg

Till del beror det på Sverigedemokraternas intåg i rikspolitiken. När grundläggande värderingar kring öppenhet har utmanats har Sverige, till skillnad från många andra länder, gått en annan väg.

Nu verkar dock både Folkpartiet och Kristdemokraterna söka en mer kontinental väg.

I P1-morgon i morse intervjuades den kristdemokratiska lokalpolitikern Jenny Larsen från Vaggeryd om partiets förslag att införa tillfälliga uppehållstillstånd - att man får vänta minst tre år innan man får besked om man verkligen får stanna.

– Barn är anpassningsbara. Jag skulle kunna tänka mig att bo utomlands i tre år och flytta tillbaka igen. Jag ser inte problemet.

Människor avvisas fortfarande från Sverige till krig, förföljelse och död. Barn skickas tillbaka till platser dit de saknar anknytning och inte kan tala språket. Fortfarande saknas det lagliga vägar in i Europa.

Arbetet för en mer human migrationspolitik är inte över, vilket både politik och juridik nu påminner oss om.