Det behövs en trygghetsutredning

Att anmälningarna mot gruppboenden ökat med 65 procent visar att något är fel

Efter de senaste årens haveri i funktionshinderspolitiken krävs ett omtag.

– Han mådde fruktansvärt dåligt, hans självskadebeteende ökade, varje gång vi träffade honom hade han nya bulor, nya skärsår, det säger Emma Erikssons i en intervju i Ekot.

Anmälningar mot gruppboenden för vuxna funktionshindrade har ökat med hela 65 procent. Emma Eriksson är en av de som anmält. Hon upplevde att personalen som arbetade med hennes systerson inte kunde kommunicera med honom. Att mötas av människor som inte förstår dig leder till isolering och en situation som lätt skapar frustration och ilska. Det kan inte beskrivas som bra omsorg.

Ökningen borde utredas

Ekots granskning visar att det är anmälningarna om bristande bemötande och omsorg som ökat mest mellan 2016 och 2018. IVO kan inte svara på varför. Att det behöver utredas är därför självklart.

Sedan 2014 har regeringen lagt över mer av kostnaderna för omsorgen om funktionshindrade på kommunerna. När en individ inte beviljas statlig assistans är den omsorg som återstår den kommunala. Idag får över 80 procent av de som söker assistans avslag. Antalet funktionshindrade med assistansersättning är nu nere på den lägsta nivån på 12 år.

Människor kommer i kläm

Att kvaliteten på omsorgen riskeras när regeringen skjuter över kostnader på kommunerna är ganska självklart. Ingen kan ha undgått larmrapporterna om kommunernas ekonomiska kris. Nerskärningarna kommer vara ett faktum nästa år och förslaget till nytt utjämningssystem har redan dömts ut som otillräckligt av Riksrevisionen.

De som hamnar i kläm är människor som är helt beroende av ett fungerande samhälle för att kunna kommunicera, gå på toaletten och ta på sig kläderna på morgonen.

Funktionshindrade, deras anhöriga och personal vittnar om en trygghet som gått förlorad både ifråga om omsorg och arbetsvillkor. Det kräver åtgärder.

Funktionshindersorganisationerna ställer nu krav på att bindande kunskapskrav skall införas, och det är ett mycket bra förslag. Tyvärr har regeringen så här långt ställt sig avvisande till förslaget.

Klart är att det behövs ett omtag i funktionshinderspolitiken efter de senaste årens haveri. Ett rimligt första steg är att tillsätta en trygghetsutredning där huvudsyftet är att förbättra kvaliteten på omsorgen.

Inte att sänka kostnaderna för den.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.