Din flottiga middag körs inte ut av en entreprenör

Sara Skyttedal skulle inte känna igen en företagare om den så plingade på dörren

Europaparlamentariker Sara Skyttedal (KD).

Så fort det regnar i Stockholm börjar gatorna krylla av dem. Matbuden har stora, värmeisolerande ryggsäckar som kuber på ryggarna. De flyger fram på elsparkcyklar och mopeder.

Stockholmarna behöver inte gå ut och handla i regnet, utan kan lugnt sitta kvar i soffan medan någon annan blir blöt.

Gigbuden kan i alla fall trösta sig med att de är egenföretagare. Med entreprenörskap som drivmedel kör de hem medelklassens pizzakartonger.

Åtminstone om man ska tro borgerliga debattörer och lagstiftare.

EU jobbar med något som på Brysselspråk kallas för plattformsdirektivet. På svenska betyder det ungefär lagstiftning för att försöka skydda arbetsvillkoren för de som jobbar inom gigekonomin. Bland dem ingår till exempel vissa sorters matbud, taxichaufförer och budbilsförare.

Alla har gemensamt att de jobbar på uppdragsbasis med osäkra anställningar – eller inga alls. Runt 5,5 miljoner av alla gigarbetare i EU räknas felaktigt som ”egenföretagare”, enligt EU-kommissionens uppskattning. Syftet är att arbetsgivaren – förlåt, gig-plattformens ägare – ska slippa betala arbetsgivaravgifter, semester och annat trist.

Till skillnad från verkliga egenföretagare övervakas gigjobbarnas arbete. De är ofta helt beroende av plattformen och kan godtyckligt stängas av från jobbet om de inte arbetat tillräckligt snabbt eller skött sig enligt de digitala cheferna. Gigjobbarna behöver ofta konkurrera med andra arbetare om uppdrag. Ibland betalar de till och med själva för den utrustning som krävs för arbetet.

Målet med det nya EU-direktivet är att stärka gigjobbarnas rättigheter. Plattformsföretagen ska inte kunna smita undan sina skyldigheter genom att kalla anställda för egenföretagare.

Men det tycker högerns entreprenörsvurmare är en dum idé. Kristdemokraternas toppnamn i Europaparlamentet, Sara Skyttedal, är orolig över att de plattformsarbetande ”egenföretagarna” ska missgynnas något förskräckligt.

– Den socialdemokratiska rapportörens förslag är sämre än kommissionens förslag, särskilt vad gäller förslagen som innebär uppenbara risker för hundratusentals egenföretagare felaktigt kommer att klassificeras som arbetstagare, säger Sara Skyttedal (KD) till Europaportalen.

Det finns i vanlig ordning mycket tokigt med EU-kommissionens direktivförslag. Riksdagen vill till exempel inte att EU ska lägga sig i frågan.

Men tror man att direktivet riskerar att sabotera för en massa egenföretagare i Europa har man fått något om bakfoten.

Sara Skyttedal kan prova att fråga första bästa pizzabud om visionerna för det egna företaget.

Följ ämnen i artikeln