Fredssamtal i Sverige saboteras av Trump

Barnen offras i krigets Jemen

Kriget i Jemen har skapat världens just nu största humanitära katastrof. Hälften av befolkningen på 27 miljoner riskerar att svälta ihjäl. 20 miljoner människor är i akut behov av humanitär hjälp, och enligt Rädda Barnen har de snart fem åren av konflikt redan kostat 85 000 barn deras liv.

Efter en begäran från FN:s sändebud, britten Martin Griffiths, har Sverige lovat ställa upp som värd för inledande fredssamtal. Förhoppningen är att de ska kunna starta redan de närmaste veckorna.

Frågan är bara, kommer jemeniterna att tillåtas sluta fred?

Inte bara ett inbördeskrig

Kriget är nämligen inte bara ett inbördeskrig. Det har också blivit en kraftmätning mellan regionens två stormakter, Iran och Saudiarabien.

Huthi-rebellerna har stöd av Iran, där regimen just nu pressas hårt av sanktionerna från USA efter det uppsagda kärnenergiavtalet. Avslöjandet om den iranska säkerhetstjänstens planer på operationer i Europa, bland annat Danmark, visar hur långt regimen är redo att gå.

Att Teheran just nu skulle medverka till fred i Jemen är långt ifrån säkert.
Regeringssidans krig sköts i praktiken från Riyadh i Saudiarabien. Det saudiska flygvapnet har urskillningslöst bombat mål i Jemen, många av dem civila.

Kronprinsen driver på

Den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman är en av de drivande bakom katastrofen. Utan Saudiarabiens krigföring hade konflikten aldrig hamnat i dagens dödläge. Kraftiga internationella, och i synnerhet amerikanska, reaktioner efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi skulle ha satt press på regimen i Riyadh.

Nu uttalar i stället den amerikanske presidenten sitt stöd för prinsen, trots att de egna säkerhetstjänsterna pekar ut honom som ansvarig för mordet. Det lär inte öka viljan till fred.

Ändå måste fredssamtalen föras, mellan parterna i Jemen. Regionala stormakter och globala maktallianser kan inte få fortsätta att använda befolkningen som brickor i sitt spel.

Följ ämnen
Iran