Arbetslöshet - vilken livskvalitet ger det?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hur många är arbetslösa? Sådär 235000 till 255000 brukar Statistiska centralbyrån, SCB, och Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, uppge. Då räknas inte grupper som skulle ha sökt arbete om det funnits chans att få ett, inte deltidsarbetslösa, inte invandrare, inte de som studerar i brist på jobb, inte de som kan jobba men är förtidspensionerade, inte de långtidssjukskrivna och utförsäkrade.

Inte de flesta av den en och en halv miljon svenskar i arbetsför ålder som står utanför arbetsmarknaden. Många är naturligtvis sjuka eller kan av andra skäl inte arbeta. Men många, många fler skulle kunna arbeta - om de fick chansen.

När man tittar på hur många som inte får chans att arbeta och på villkoren de tvingas leva under, ställs man inför den hisnande och skrämmande insikten att vi inte har något generellt trygghetssystem. Alltför många faller mellan maskorna i välfärdsnätet.

Hur stor gruppen nollklassade är - de som inte har rätt till sjukpenning för att de inte är tillräckligt sjuka och samtidigt arbetslösa men alltför sjuka för att vara aktiva på arbetsmarknaden - vet ingen säkert. Arbetslivsminister Hans Karlsson tror att det är 500 - 1000 personer. Enligt en rapport från socialstyrelsen i somras var de 35000. Det finns ett avtal mellan Ams och Försäkringskassan om att parterna ska lösa ersättningsfrågan. Det ska bli bättre, lovar ministern.

En annan grupp som ingen riktigt har koll på hur stor den är, är de som haft mängder av vikariat och ströjobb men inte arbetat sammanhängande tillräckligt länge för att kvalificera sig för a-kassa. De får gå till den så kallade Alfa-kassan som bara berättigar till grundbelopp, högst 320 kronor per dag. Den gruppen har ökat med 85 procent på bara tre år!

Sjukskrivna som är "färdigbehandlade" men inte får någon rehabilitering, utförsäkrade från a-kassan, ungdomar och invandrare som aldrig fått in en fot på arbetsmarknaden, var hör de hemma? I vilket trygghetssystem?

Socialtjänstminister Morgan Johansson anser att de som "bara" är arbetslösa inte heller ska ha socialbidrag utan få sin försörjning på annat sätt. En utredning ska "titta på frågan".

Man ska inte jaga de sjuka och arbetslösa men ge alla rätt och chans till arbete. Det finns för få reträttjobb, enklare jobb och av typen beredskapsarbeten som personer med mindre handikapp av olika slag kan klara. Det finns sådana jobb och de utförs - på den svarta arbetsmarknaden som omsätter 70-90 miljarder årligen.

Det ser ut som att regeringen låter arbetslöshetskön i dess olika skepnader växa. Okvalificerade jobb ska vi inte ha. Alla som inte är konkurrenskraftiga nog eller inte klarar det höga arbetstempot har knappast en chans. De tvingas leva på olika bidrag med de låga inkomster det innebär. Ofta sitter de fast i marginalfällan. I stället för att få utföra ett jobb de klarar med någon form av lönesubvention, värnas de som bidragstagare. Vilken frihet, livskvalitet och möjlighet att påverka sitt liv ger det?

Regeringen hävdar att det är arbetslinjen som gäller - i alla lägen. Verkligheten ser annorlunda ut.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln