Ge Victoria tronen som 40-årspresent

På promenad i Tyresta nationalpark

I dag fyller kronprinsessan Victoria 40 år. Men någon ålderskris har det inte blivit, berättar hon för TT.

– Jag känner mig inte som 40, säger hon.

När Lars Johan Hierta grundade Aftonbladet 1830 var ett av de första angreppsmålen ”sängkammarväldet” kring kung Karl XIV Johan, huset Bernadottes första monark.

Att kungens sängkammare hamnade i debatten hade inte, som man kan tro, med sex att göra. Regenten höll till där med en liten krets nära vänner för att kunna styra utan allt för mycket insyn.

Det var korruptionen Hierta ville åt.

Greve Magnus Brahe var exempelvis på detta sätt en av Sveriges mäktigaste män, trots att han saknade politisk befattning.

Drog in Aftonbladet

Karl XIV Johan uppskattade inte kritiken. Under de första fyra åren åtalades Aftonbladet hela fem gånger.

Kungen försökte även dra in tidningen men Hierta hade skaffat flera utgivningsbevis i olika personers namn. Så han bytte bara ut namnet till "Det nya Aftonbladet", "Det andra Aftonbladet" och så vidare.

1851 hade tidningen bytt namn 26 gånger och var landets mäktigaste. Det var i den striden mot kungahuset som vi fick pressfrihet i Sverige.

Carl XVI Gustaf är den sjunde av ätten Bernadotte att bestiga tronen. Han har regerat i 43 år vilket nästan är världsunikt.

När han kröntes tog han valspråket "För Sverige i tiden". Det var en klok strategi. Monarkin är en rest från en ond forntid, ett fördemokratiskt och krigiskt Sverige där människor saknade både rättigheter och mat.

Orden vid terrordådet

Men kungafamiljen har anpassat sig väl och ibland, som vid tsunamin eller terrordådet i Stockholm, har de varit oerhört viktiga.

Victorias korta ord vid blomsterhavet utanför Åhlens var det viktigaste som sades den dagen.

– Det svenska samhället bygger på enorm tillit, en gemenskap och sammanhållning som kommer ta oss stärkta ur detta, sa hon med tårar i ögonen.

Det var verkligt ledarskap. Dessutom hade hon rätt.

Kungen borde ta sitt valspråk "För Sverige i tiden" på allvar och låta henne bestiga tronen.

”Att vi kommit så långt”

Victoria och hennes familj är på så många sätt sinnebilden av det moderna Sverige. Visserligen för hon traditionen och den kungliga mystiken vidare men på ett mindre högtravande och mer närvarande sätt.

Hon visar också mod. Som när hon 2013 delade ut priset för ”Årets homo” till Jonas Gardell på QX-galan.

Applåderna och hyllningarna från gaypubliken ville aldrig ta slut.

– Jag grät på slutet. Att vi kommit så långt i Sverige att till och med vår blivande drottning är på plats, sa skidstjärnan Anja Pärson till Expressen.

De principiella invändningarna mot monarkin är starka. Men Victoria har alla möjligheter att bli en utmärkt statschef.

Gärna så snart som möjligt.