Macron ger sig på tryggheten

Emmanuel Macron och Angela Merkel

Idag firar Frankrike nationaldag till minne av den franska revolutionen.

President Macron har bland annat bjudit in Donald Trump för att försöka lappa ihop relationen, som började med ett machomöte i handskakning. Firandet kommer också att hedra offren för terrordådet i Nice för ett år sedan.

Macrons politiska sommar handlar dock om något helt annat än att minnas stormningen av Bastiljen. Hans idé är att i rask takt, och utan godkännande av parlamentet, genomföra radikala arbetsmarknadsreformer som sammanfattningsvis går ut på att göra det lättare för arbetsgivare att sparka folk.

Tar bort rättigheter

Macron säger att han vill att Frankrike går mot en ”skandinavisk” arbetsmarknad, där fokus ligger på att skapa trygghet för enskilda genom generösa arbetslöshetsförsäkringar, snarare än att skydda jobben i sig. Det låter ju inte så farligt. Men ett av problemen med Macrons förslag är att hans reformer enbart verkar gå ut på att ta bort rättigheter – snarare än öka tryggheten.

Frankrike har stora problem med hög arbetslöshet, särskilt bland unga. Något behöver göras.

Merkel avgör

Men Macrons reformer kommer i sig inte att skapa nya jobb. Det Frankrike skulle behöva för att ha en chans att lyckas är samtidiga, kraftfulla stimulanser av ekonomin. Detta är dock omöjligt med dagens EU-regler.
Och för att ändra dem måste Macron få med sig den tyska förbundskanslern Angela Merkel, vars fokus på åtstramningar har skadat EU svårt både under och efter finanskrisen.

Trots sin överväldigande valseger är det därför inte Macron själv som avgör Frankrikes framtid. Den avgörs i Berlin, och i det tyska valet i höst.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.