Unga kvinnor måste också våga bli politiker

Hatet har blivit ett hot mot samhället

Reka Tolnai från Centerns ungdomsförbund är en av de unga politiker som förra året i Aftonbladet betättade om hatet hon utsatts för.

Siffrorna från Brottsförebyggande rådet, Brå, är alldeles förfärliga. Under förra året säger 17 procent, nästan var femte, av de äldsta politikerna att de utsattes för trakasserier, hot eller hat förra året.

Det är den lägsta andelen i undersökningen. Bland de yngsta, under 29 år, drabbades nästan hälften.

Kvinnor är mer utsatta än män, miljöpartister drabbas oftare än kristdemokrater och politiker i storstäderna påverkas mer än politiker på mindre orter.

Totalt säger 29 procent av de förtroendevalda politikerna i riksdag, regioner och kommuner att de utsattes för brott under valåret 2022.

Ett hot mot demokratin

Vi borde kanske inte bli förvånande. I höstas berättade en rad ungdomspolitiker om sin verklighet för Aftonbladets Peter Kadhammar. Det är skrämmande läsning.

Det är faktiskt alldeles uppåt väggarna. Och det är ett hot mot demokratin.

Låt oss komma ihåg att den absoluta majoriteten av alla politiska uppdrag är fritidspolitiker. De jobbar, utbildar sig eller har sin pension som alla andra. Med förtroendet att företräda medborgarna följer varken en massa pengar, uppmärksamhet eller en lyxiga förmåner.

Däremot massor av tröttsamma sammanträden på kvällarna. På köpet kommer tjocka luntor med trista handlingar och en massa krav från både väljare och partivänner.

Vi borde vara glada

Vi ska vara glada att det finns så många engagerade människor som ställer upp. Som brinner för att genomföra idéer och som känner sig stolta över det förtroende de fått.

Är det här tacken? En miljö där nästan en tredjedel av alla som fått väljarnas förtroende utsätts för trakasserier eller hot. En verklighet där var fjärde politiker säger att hatet verkligen påverkat dem i deras uppdrag.

Och är det meningen att nästan hälften av alla unga som engagerar sig politiskt ska utsättas för brott? I en situation där alla tycker att det är ett problem att unga är underrepresenterade.

Det är inte klokt. Det är inte Sverige. Det är inte så här vår demokrati ska fungera.

Uppmaningar räcker inte

Det räcker inte längre med uppmaningar om god ton i den politiska debatten. Partier och politiker som medverkar till att sprida hat mot sina motståndare måste pekas ut och ställas till ansvar.

Dessutom behöver skyddet för förtroendevalda bli bättre. Kommuner och regioner måste arbeta aktivt för att stötta sina politiker. Och polisen behöver prioritera trakasserierna högre än idag.

Det handlar som sagt om vårt samhällssystem. Svaren på Brås frågor visar att hoten mot det är större än vi vill tänka.

Följ ämnen i artikeln