Hjälp människor – inte bankerna

Natten till tisdagen fattade euroländerna ett preliminärt beslut om ett nödlån på 30 miljarder euro till de spanska bankerna.

Inför mötet var Finlands socialdemokratiska finansminister Jutta Urpilainen ute och sa att landet – ett av EU:s ekonomiska draglok – inte längre vill betala Sydeuropas skulder.

Lånelöftet till Spanien var nödvändigt, men löser inte allt. För lika mycket som landet nu får låna – 30 miljarder euro – kräver euroländerna att landet sparar. Målet är ett halverat budgetunderskott 2014. För de redan prövade spanjorerna, som upplever Europas högsta arbetslöshet, innebär det ytterligare nedskärningar och skattehöjningar.

I kulisserna applåderar Tysklands Angela Merkel och finansminister­ Aders Borg. Men den som inte har några pengar kan inte heller köpa något. Då försvinner snabbt både jobb och skatteintäkter.

För att kravla sig ur krisen krävs sam­arbete, solidaritet – och en expansiv ­politik.

Bostadsbubblan, som orsakade den spanska bankkrisen, har resulterat i frustrerade unga vuxna som inget hellre vill än att flytta hemifrån. Bostäder till dem finns, det är pengar till hyran som fattas.

Spanien och övriga Sydeuropa kan med stöd från EU komma på fötter.

I april producerade vindkraften i ­Spanien 61 procent av landets elbehov. Det gör dem till ett föredöme. Här finns ­kunskap som kan exporteras till andra länder.

Ytterligare åtstramningar i det läget är kortsiktigt tänkt. Konsekvenserna kommer att prägla en ­generation européer.