Arbetsgivaren bestämmer vem som ska få stanna

Tobias Billström.

När Sverige öppnade sin arbetsmarknad för invånare från EU:s nya medlemsländer 2004 varnade Göran Persson för ”social turism”. Oron var ogrundad, det konstateras i en färsk rapport från Svenska institutet för europapolitiska studier. De invandrare som kommit till Sverige från EU:s nya medlemsländer i Östeuropa är något överrepresenterade bland dem som får socialbidrag, men kraftigt underrepresenterade i andra trygghetssystem som sjukpenning och arbetslöshetsförsäkring. Det kom inga välfärdsturister till Sverige.

I dag talar allt fler i stället om invandring som en förutsättning för att välfärdsamhället ska överleva. Insikten om den demografiska kris som annars väntar ett åldrande Europa ligger bakom det nya tonläget.

I går samlades politiker, forskare, fackföreningar, arbetsgivare och papperslösa migranter i riksdagen för att diskutera arbetskraftsinvandring från länder utanför EU. På bordet låg det lagförslag som regeringen tagit fram tillsammans med miljöpartiet.

Jan O Karlsson, före detta socialdemokratisk migrationsminister, konstaterade att bara en bråkdel av de 200 miljoner människor i världen som lämnat sina hemländer skyddas av FN:s flyktingkonvention. Ingen internationell rättsordning reglerar migrantarbetares rättigheter. Ofta utnyttjas den rättslösheten hänsynslöst.

–?Vi måste ha ett regelverk som skyddar de här människorna, sa Jan O Karlsson.

Men när Sverige nu öppnar för arbetskraftsinvandring gör regeringen och miljöpartiet tvärtom. Deras lagförslag sätter den invandrade arbetskraften i en mycket stark beroendeställning till arbetsgivarna. Under de två första åren i Sverige är uppehållstillståndet knutet till den anställning man har. Vem vågar protestera mot usla arbetsvillkor om chefen kan få dig utvisad?

–?Arbetsgivaren behåller makten. Tillståndet är tillfälligt och osäkert och arbetsgivaren bestämmer vem som ska få stanna, sa Shamsul Alam Sarwar från organisationen Papperslösa Stockholm.

Det finns även anledning att vara orolig för att asylrätten kan påverkas när de nya reglerna införs. Den som nekas asyl ska kunna söka uppehållstillstånd på nytt om hon eller han hittar ett jobb. Ska arbetsförmågan vara det som avgör om man får stanna i Sverige?

–?Asylperspektivet har bidragit till att forma bilden av invandrare som passiva mottagare av hjälp, sa migrationsminister Tobias Billström (m) och fortsatte den svartmålning av asylmottagandet som han inledde på DN Debatt för snart en månad sen.

Man kan undra varför Tobias Billström gång på gång ställer arbetskraftsinvandring och asylmottagande mot varandra.

Planerar han att låta arbetskraftsinvandringen urholka svensk asylrätt?

Följ ämnen i artikeln