Thailand är på väg bort från demokratin

Thaksin Shinawatra.

Nyheten att arméchefen uppmanat Thailands premiärminister att upplösa parlamentet kan inte tolkas som något annat än ett försök till ny militärkupp.

I skrivande stund vägrar regeringen att ge upp. Men armén är mäktig och det kan vara en tidsfråga innan regeringen faller.

Den löst sammansatta grupp som kallar sig Folkets demokratiallians, PAD, har protesterat på gatorna sedan i maj. De hävdar att regeringen står allt för nära den grovt korrumperade tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra. Det är förstås alldeles sant.

Premiärminister Somchai är Thaksins svåger. Han är nära kopplad till den vänskapskorruption och sammanblandning av offentlig och privat ekonomi som präglade Thaksins regeringsperiod. Flera ledare för PPP anklagas för röstköp i landets norra delar.

Thaksin avsattes i en militärkupp 2006 efter månader av gatuprotester, ungefär som dem vi nu ser på bilderna från Bangkok.

Problemet för PAD är bara att Thaksins allierade vann det val som för ett sedan

skulle återinföra demokratin. Befolkningen, särskilt på landsbygden, som fick ekonomiska fördelar under Thaksin, uppfattar fortfarande honom som landets rättmätige ledare och hade inga betänkligheter inför att rösta på hans bundsförvanter.

PAD består av en allians av grupper: fackföreningar, rojalister, intellektuella och affärsmän från de stora städerna. I princip har de blockerat regeringsbyggnader i Bangkok sedan i maj, och syftet har varit att tvinga fram en ny militärkupp.

Flera av ledarna för PAD har också krävt en ny konstitution, som ger mindre rösträtt åt befolkningen på landsbygden. De anser att bönderna inte är smarta nog att rösta i allmänna val.

Klassisk elitism, och tyvärr ett tecken på att Thailands ”demokratirörelse” saknar demokratiska reflexer.

Armén valde länge att inte lägga sig i utvecklingen, men när PAD ockuperade huvudstadens internationella flygplats och därmed hotade turismen var måttet uppenbarligen rågat.

Den här gången tycks militären dock inte vara redo att ta över på egen hand. Man hoppas att ett nyval ska ändra det dödläge landet hamnat i.

Det är svårt att se detta som en framkomlig väg.

För att hindra dem från att vinna ytterligare ett val måste domstolarna i landet antagligen förbjuda Thaksins allierade att ställa upp i nästa val.

1990-talet var ett årtionde då turistparadiset sakta tycktes bli mer och mer öppet, mer och mer demokratiskt. Öppenheten har gynnat

turismen, som blivit landets främsta inkomstkälla. Omkring 400 000 svenskar reser varje år till Thailand.

Thailand måste komma ur sin onda cirkel, med militärkupper, val och folkliga resningar. Annars kommer landet säkert surfa bort från demokratin.

Följ ämnen i artikeln