Oanständigt att utvisa 6-årige Denis

Den 10:e mars hittar Södertäljepolisen en död kvinna i en lägenhet i Hovsjö. En man grips skäligen misstänkt för mord, men släpps senare. Enligt kammaråklagaren misstänker man inte längre att ett brott har begåtts.

Sådana här berättelser, kort hållna tragedier, läser man om ibland i tidningarna. Det flesta av oss kan sedan vidare med våra liv.

Kvinnan i Södertälje efterlämnade ett barn.

Han heter Denis och är 6 år gammal. I dag bor han hos sina morföräldrar i Uppsala eftersom hans far inte vill ta hand om honom. Men nu har Migrationsverket bestämt att Denis måste ryckas ifrån sin mormor och morfar och lämna landet. Pojken är nämligen, precis som sin mamma, ukrainsk medborgare.

– Han har ingen där. Och att han skulle sättas på ett barnhem i Ukraina vill jag inte ens tänka på.

Så säger Denis mormor Marianna Ilkuv till Aftonbladet.

Den 15 augusti ansökte pojkens gode man om ett så kallat verkställighetshinder för att försöka stoppa utvisningen.

Men Migrationsverket bryr sig inte om att morföräldrarna vill adoptera Denis. De bryr sig inte om att hans pappa sagt upp vårdnaden via en tingsrätt i Ukraina. Och de bryr sig inte om att ingen kommer att ta emot honom i Ukraina. Denis har inte "gjort sannolikt att han inte kommer att tas hand på ett lämpligt sätt vid ett återvändande till Ukraina”, står det i myndighetens nya beslut.

Och enligt gode mannen är polisen redan informerade om att 6-årige Denis ska ut ur landet.

Varför blir det så här? Därför att ingen behöver eller vill ta ansvar. Man kan alltid peka på någon annan.

De som fattar besluten behöver aldrig verkställa dem, och de som verkställer besluten har inte fattat dem.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) får inte styra rättstillämpningen. Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer ska följa lagen. Polisen som kör pojken till flygplatsen gör sin plikt. Piloten som ska flyga planet till Ukraina gör bara sitt jobb.

Kvar står vi, medborgare som tycker att våra myndigheter borde kunna ta mänskliga hänsyn, och en liten moderslös pojke.

Efter flyktingkrisen 2015 var nästan alla landets politiker överens om att vi inte kan ha en migrationspolitik som i grunden skiljer sig från vår omvärlds. Men vi kan inte heller ha en utlänningslag och rättstillämpning som omöjliggör medmänsklighet.

I somras röstade en majoritet av riksdagen för att FN:s barnkonvention ska bli lag i Sverige. Konventionen slår fast att barnets bästa alltid ska komma i första rummet, och den principen ska vara vägledande i alla beslut, bedömningar och ärenden som berör barn.

Mot den bakgrunden är en slutsats enkel att dra: låt Denis stanna.


• Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.