Macron och Trump del av samma trend

Fast handslag mellan Donald Trump och Emmanuel Macron.

Gamla sanningar i politiken gäller inte längre. Donald Trump och Jeremy Corbyn är två exempel på politiker som varit uträknade från början.
Emmanuel Macron i Frankrike är ett tredje.
På bara drygt ett år har den före detta S-ministern lyckats skapa en mittenpolitisk och framtidsorienterad rörelse som kastat det franska partisystemet över ända.
Först vann han en förkrossande seger i presidentvalet, och i söndags fick hans nybildade parti La République En Marche egen majoritet i den första valomgången till parlamentet.

Omstörtande förändring

Den långa traditionen med republikaner och socialister som turats om att styra landet är bruten. I den politiska revolutionens hemland har Emmanuel Macron lyckats åstadkomma en omstörtande förändring.
Socialistpartiet har gjort sitt sämsta val någonsin och Republikanerna har inte hämtat sig efter att det avslöjades att deras presidentkandidat Francois Fillon avlönat familjemedlemmar för miljontals kronor. Högerextrema Nationella fronten gjorde också ett betydligt sämre resultat än väntat.
I mitten står Emmanuel Macron som ensam vinnare.

Protest mot styrande eliter

Men söndagens valresultat har ett smolk i glädjebägaren också för Macron. Bara 49 procent av fransmännen tog sig ut och röstade. Även om han får ett nytt försök redan på söndag när den andra och avgörande valomgången till parlamentet hålls är valdeltagandet ett misslyckande i en annars osannolik framgångssaga.
Till skillnad från Jeremy Corbyn och brittiska Labour har Emmanuel Macron inte lyckats entusiasmera unga människor till att ta sig till valbåsen. Likheterna är ändå fler än skillnaderna mellan Corbyn och Macron. Båda står för en reaktion och protest mot styrande eliter, korruption och robotlika politiker.

Ingen efterfrågar mittenröra

I morgon, onsdag, lanserar Macron nya lagar som förbjuder nepotism, fallskärmar och förmånliga skatteavdrag för parlamentariker. Allt för att försöka reparera förtroendet mellan folket och de som ska representera dem. Samma sak lovade Donald Trump med sitt "drain the swamp", som senare visades sig bara vara en tomt ekande slogan.
Även om politiker som Macron och Corbyn inte kunde stå längre ifrån Trump är de alla en del av en samma antietablissemangstrend.
På svenska liberala ledarsidor vill man i stället gärna tolka de franska valresultaten som att världen – och Sverige – behöver mer av breda och pragmatiska mittenlösningar. Men då tar man inte hänsyn till den nya pendelrörelsen där människor faktiskt vill pröva helt nya alternativ. En utslätad mittenröra verkar faktiskt ingen efterfråga just nu.