På glamourfesten tänker de nog inte på cancerkön

I helgen festar 300 av Sveriges rikaste på Bjertorp slott utanför Göteborg. Det är Connoisseur som står som värd, en tidning som skickas ut till den halva procent av befolkningen som har en årsinkomst på mer än 1,9 miljoner kronor.

Publikationen firar 20-årsjubileum i år med ett påkostat party på temat glitter och glamour. Ett tåg har chartrats från Stockholm för att frakta gästerna till det pampiga sekelskiftesslottet där det kommer att bjudas på buffé med ostron och champagne, rapporterar GT.
Tidigare i mars månad publicerade Connoisseur en undersökning där deras läsare fick svara på frågor om samhälle och politik. Föga förvånande ska 63 procent rösta på Moderaterna i höstens riksdagsval. Ynka en procent av läsekretsen kommer att lägga sin röst på Socialdemokraterna.

Klyftorna är lagom stora

En klar majoritet vill ha fler företag i välfärden, tycker inte att vinsterna i välfärden bör begränsas och oroas för att skatterna ska höjas.
Sextio procent av läsarna tycker att Sverige har lagom stora klyftor i samhället.
Ja, de rikaste i det här landet har det väldigt gott. Nästan alla skatter på förmögenheter och kapital är borttagna, vilket gör att de rikaste drar ifrån bara genom utdelningar, aktiehandel och sina boenden.

Det finns liksom en anledning till att Nordeas ordförande Björn ”Nalle” Wahlroos har folkbokfört sig i Sverige. Här slipper han den finska arvs- och gåvoskatten. Men Nordeas huvudkontor har han drivit på för att flytta från Stockholm till Helsingfors, även det av skatteskäl.

Riskerar att skadas eller dö

Många med mig fick rysningar av det videoklipp som nyligen fick stor spridning där slaktaren Karl Gustav Nilsson från Ludvika sade några sanningens ord till bankdirektörer och aktieägare i talarstolen på Nordeas bolagsstämma. Varje dag riskerar han att skadas, stympas eller dö på jobbet. För det tjänar han – under en livstid – en tiondel av en halvprocent av Nordeas kvartalsvinster.
Samtidigt som Sveriges rikaste planerat årets glitter- och glamourfest släppte Cancerfonden en rapport om ojämlikheten i cancervården. Den visar att lågutbildade löper betydligt högre risk att dö av sin cancer jämfört med högutbildade i Sverige. De får både sin diagnos senare och sämre medicinsk behandling än personer som har en gymnasieutbildning eller mer.

Älskar aldrig Magdalena Andersson

Det gäller att kunna tala för sig för att bli lyssnad på.
Cancerfonden menar att cirka 2 900 liv skulle räddas per år om alla patienter hade lika hög överlevnad som de med eftergymnasial utbildning.
Ojämlikheten dödar.

På kort sikt leder den framför allt till ökade spänningar i samhället.

Magdalena Andersson måste våga ta striden med Sveriges rikaste. De kommer ändå aldrig att älska eller rösta på henne. Men det kommer inte att slutas några hälsoklyftor som utlovat om vi inte får ett skattesystem som fördelar åt rätt håll.