Det nya radarparet Svennis och Thaksin

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det sägs att Manchester Citys seger med 2–0 över West Ham i Premier League kommer ge arbetsro åt Sven-Göran Eriksson.

Det är säkert utmärkt. Sveriges enda världsnamn i tränarkåren är värd sina framgångar och en bra ligastart kanske får oss journalister att fokusera mer på sporten och mindre på Svennis lite märkliga privatliv.

Värre vore om Citys sportsliga framgångar fick oss att sluta ställa obekväma frågor om lagets nye ägare, Thaksin Shinawatra.

I svenska medier har det förekommit en del direkta felaktigheter i rapporteringen. En radiokanal hävdade till exempel att Thaksin låtit avrätta politiska motståndare under sin tid som premiärminister i Thailand.

Den uppgiften är gripen ur luften.

Sant är däremot att Thaksin ansvarat för grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Och att han byggt upp sin privata förmögenhet i ett extremt korrumperat affärsliv.

Som premiärminister blandade han ständigt samman sina privata affärer med landets intressen. (Han ville vid ett tillfälle köpa fotbollslaget Liverpool för statliga pengar). Han tystade kritiska journalister och hans parti Thai Rak Thai anklagades för att bokstavligen köpa röster i landets nordvästra delar.

Mest kritik har Thaksin fått för sitt ”krig mot drogerna” 2003. På några få månader sköts över 2?500 misstänkta langare till döds. Det thailändska justitiedepartementet har i sommar startat en utredning för att klarlägga vad som egentligen hände och vem som bär skulden.

Thaksin samlade all makt i sina egna händer och utsåg sina egna anhängare till guvernörer, mediechefer, senatorer och höga poster inom militären.

När han sedan sålde sitt företag Shin Corps till Singapore och dribblade med reglerna för att slippa skatt utbröt väldiga protester på gatorna.

Det är bakgrunden till militärkuppen i september förra året. Thaksins tillgångar i landet frystes och han själv tvingades i exil till England. Militären, rädda för att förlora sin egen makt, har fått hård och berättigad kritik för sitt maktövertagande. Även många företrädare för det civila samhället, som till en början stödde kuppen, har ångrat sig och kräver nu en snabb återgång till ett demokratiskt system.

På söndag ska thailändarna rösta om en ny konstitution, som skrivits ut av juntan. Det mest häpnadsväckande är förslaget att alla som var inblandade i kuppen ska få amnesti, och amnestin gäller inte bara tidigare brott utan även framtida. Dessutom har ledande politiker i Thaksins parti förbjudits att verka politiskt. Så vill militären säkra sitt inflytande över thailändsk politik.

Ändå stöds konstitutionen av de flesta partier och intresseorganisationer. Förslaget uppfattas som rimligt demokratiskt och bristerna går, tänker man sig, att justera i efterhand. Thaksins anhängare är av en annan uppfattning. De protesterar för att folket ska säga nej och även den här gången anklagas de för att köpa röster i provinserna.

Thaksin själv verkar inte bry sig nämnvärt. För tillfället har han fullt upp med att betala för Svennis spelarköp.

Jesper Bengtsson

Följ ämnen i artikeln