Jobbcoacher ger inga jobb

Uppdaterad 2012-12-09 | Publicerad 2012-12-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Eftersom coacherna har kostat tre miljarder kronor framstår det som ett slöseri med skattepengar

Det är klart att det förekommit bra möten mellan arbetslösa och deras coacher de tre senaste åren. Allt kan ju inte ha handla om kristallhealing, filmvisningar och allmänt mumbo jumbo.

Men någon egentlig effekt på arbetslösheten eller möjligheterna att få ett jobb har regeringens miljardsatsning inte haft. Det är slutsatsen i den utvärdering institutet för arbetsmarknadspolitiska studier, IFAU, presenterade i dag.

Enligt utvärderingen har de arbetslösa som haft en coach efter två år några futtiga procents större chans att ha ett jobb. Många av dem som med coachernas hjälp fått ett - tillfälligt - jobb är dessutom snart tillbaka på förmedlingen.

Med tanke på vilka förhoppningar regeringen och den förre arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin knöt till coacherna - de framställdes som ett slags kombinerade arbetsförmedlare och privat hejarklack - måste det vara en enorm besvikelse.

Eftersom coacherna har kostat tre miljarder kronor framstår det dessutom som ett slöseri med skattepengar, i alla fall om avsikten varit att öka sysselsättningen och bekämpa arbetslösheten.

För regeringen Reinfeldt spelar det knappast någon roll. Jobbcoacherna är en ideologisk fråga, precis som utförsäkringen av sjuka och den urholkade a-kassan.

Det handlar om "arbetslinjen", och utgångspunkten för den är att arbetslösheten är ett individuellt - nästan moraliskt - problem.

Coacherna förväntades helt enkelt bidra med lite tåga till ett passiviserat folk.

I regeringens värld är människor inte arbetslösa på grund av strukturförändringar på arbetsmarknaden, och inte på grund av sviktande konjunkturer. De är arbetslösa för att de inte anstränger sig tillräckligt, och för att trygghetssystemen tillåter denna lättja.

Just därför kommer sannolikt inte siffrorna från IFAU att förändra något i grunden. Arbetsförmedlingen får antagligen i uppdrag att förbättra sin upphandling. Ytterligare statistik kommer att samlas in. Men i grunden förblir allt vid det gamla.

I alla fall tills Anders Borg tvingas erkänna att arbetslinjen har misslyckats.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln