Sanders viktigare än Trump

Populär bland unga Men han har inte lyckats göra som Obama och bygga en bred koalition som kommer bära honom till seger i kampen om nomineringen.

Hade det inte varit för Donald Trump hade vi väl inte pratat om något annat.

För det är egentligen helt sensationellt.

I Europa krisar socialdemokratin. Samtidigt, i marknadskapitalismens förlovade land, är en butter, 74-årig demokratisk socialist valkampanjens näst största succé.

Vad är det som händer i USA egentligen?

Till att börja med går det inte att förstå Bernie Sanders framgångar utan att gå tillbaka till finanskrisen.

Medan Europa stramade åt mötte Obama den djupa lågkonjunkturen med ett kraftfullt stimulanspaket som räddade amerikansk ekonomi.

I dag är arbetslösheten i USA nere i fem procent.

Men något annat hände också. Många amerikaner fick gå från hus och hem, förlorade jobb och besparingar. Detta samtidigt som bankerna räddades undan konkurs – med samma skattebetalares pengar.

Kombinera detta med en längre trend där den amerikanska medelklassen inte har fått reallöneökningar på decennier och de fattigaste inte kan få vardagen att gå ihop över huvud taget. Samtidigt som de rikastes tillgångar har exploderat.

Lägg på detta ett system där bankirer på Wall Street och andra superrika slussar astronomiska summor pengar till politiken för att köpa sig inflytande. 

Resultatet är en utbredd – och rättmätig – vrede över att den amerikanska demokratin allt mer liknar ett köpt spel som gynnar dem som redan har mest.

Att säga det är inte vänsterpopulism. Det är fakta.

Enter Bernie Sanders, som i decennier har pratat om just dessa frågor. Som under alla år i kongressen inte ens varit registrerad demokrat. Som går till val på en sjukförsäkring av skandinaviskt snitt och gratis högre utbildning för alla.

Vad kan vi lära oss av detta?

För det första att mycket av det Sanders säger är nödvändigt och sant. Det går inte att lösa USA:s stora problem utan att ge sig i kast med grundläggande frågor om fördelning av makt och resurser.

Om inte barn från fattiga familjer får rätt till utbildning blir USA inte bara orättvisare, utan ekonomiskt svagare.

Om inte arbetar- och medelklassen får del av det ökade välståndet så växer missnöjet och den amerikanska ekonomin blir mer sårbar.

Om de rikaste kan köpa politisk makt så fungerar inte demokratin.

Och så vidare.

Poängen med Sanders är hans envetenhet och fokus. I en politisk miljö som annars domineras av personfrågor och där väljargrupper vinns med olika, riktade budskap försöker han bygga en gemensam berättelse som bottnar i klass. Han attackerar med kraft de korrupta banden mellan finanselit och politik och kopplar dem till avsaknaden av reformer som

gör livet bättre för vanligt folk.

Bernie Sanders har i stort sett på egen hand tvingat amerikanska politiker och journalister att börja engagera sig i ojämlikhet. Det är ingen liten sak.

Många även inom svensk vänster pekar nu på Sanders som en frälsare för vår tid.

Det finns dock ett problem med det. Nämligen det faktum att Hillary Clinton leder stort i kampen om att bli presidentkandidat. När man säger det blir många sura. Men det är bara att titta på oddsen på de spelmarknader som finns (mycket säkrare än opinionsmätningar), matematiken när det gäller delegater eller antalet personer som röstat på de respektive kandidaterna.

Sanders är populär bland unga och delvis också i andra grupper. Men nej, han har inte lyckats göra som Obama och bygga en bred koalition som kommer bära honom till seger i kampen om nomineringen.

Typiskt resonemang av cynisk etablissemangssosse kanske någon tänker nu. Men en vänster som vill åstadkomma förändring måste väl vara förmögen att bygga brett stöd för sin politik?

Bernie Sanders retorik mot Hillary Clinton blir successivt allt hårdare. I torsdagens tv-debatt anklagade han henne, sin egen partikamrat och den som troligen blir demokraternas presidentkandidat, för att vara rasist och köpt av Wall Street.

Så kan dagens jakt på äkthet i politiken slå över i något destruktivt.

Bernie Sanders hävdar att det inte går att förändra USA alls utan en politisk revolution. 

Detta är baksidan med renläriga politiker. De vill ha allt, genast.

Annars är det inget värt.

Problemet är bara verkligheten. Amerikansk politik är extremt polariserad. Även om demokraterna vinner presidentvalet så kommer republikanerna att i kongressen blockera mycket av möjligheterna till nya lagar och reformer.

Att i ett sådant läge utmåla allt annat än radikal förändring som meningslöst och Hillary Clinton som köpt av Wall Street är vådligt.

Den dag Bernie Sanders erkänner slaget förlorat riskerar den sortens budskap att skapa ännu mer hopplöshet och att splittra den rörelse som har potential att faktiskt göra människors liv lite anständigare.

Och det vore fruktansvärt synd.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.