Inkompetenta politiker smiter från sitt ansvar

Ambulanser som inte kommer när man ringer, äldreboenden som vanvårdar gamla och politiker som skyller ifrån sig. Det ser nästan ut som en tanke att rättegången mot SOS-sköterskan och ­Carema-skandalen pågår samtidigt som ”Upphandlingsutredningen” lämnar sitt delbetänkande till regeringen.

Varje år upphandlas varor och tjänster i det offentliga för ett värde upp emot 580 miljarder kronor.  Hundratals kommunala och statliga myndigheter köper årligen bland annat skötsel av vårdhem, städning och busstransporter av privata företag.

Ett tydligt samband

Utredningens uppdrag har varit att ­utvärdera regelsystemen. Det finns ett tydligt samband mellan skandalerna i vård och omsorg och det faktum att många myndigheter inte är tillräckligt kompetenta när de upphandlar.

Under de senaste åren har vi kunnat ­läsa rubriker om dömda pedofiler som driver friskolor, vårdcentraler som slumpats bort och kriminella mc-gäng som driver familjehem.

Fungerar inte grundläggande samhällsfunktioner urholkas förtroendet för det allmänna.

Politiker behöver bättre kunskap

Socialdemokraten Ardalan Shekarabi har forskat om offentliga upphandlingar och konstaterar att politiker behöver bättre kunskaper på området. Skattepengar kastas i sjön när avtalen mellan den offentliga sektorn och privata aktörer är för luddiga.

I flera svenska landsting betalas årligen tiotals miljoner kronor av skattebetalarnas pengar för att SOS Alarm ska utföra de tjänster politikerna specificerat. I upphandlingsunderlag kan man i detalj reglera vilken kompetensnivå och bemanning leverantören ska ha. Det görs inte.

Under de senaste åren har landstingen ofta riktat kritik mot SOS Alarms brist på kompetens och dåliga bemanning. Men SOS Alarm utför ju den tjänst som politikerna begär. Bryter leverantören mot reglerna är det i första hand politikerna som bör ta ansvaret.

Det nuvarande upphandlings­systemets tydligaste brist är att helhetssynen försvinner. Om du blir sjuk i det moderata Stockholm och behöver ambulans ska flera parter samordnas innan du blir upphämtad: landstinget beställer tjänsten, SOS Alarm svarar i telefonen och ytterligare en leverantör kör ut ambulansen.

Följ avtalen

Systemet gör det lätt att fly det politiska ansvaret. När 23-årige Emil Linell dog efter att ha blivit nekad ambulansvård duckade den ansvariga politikern, Filippa Reinfeldt.

Det minsta vi kan begära är att politikerna ser till att upphandlingarna fungerar, tar ansvar för att det finns en helhetssyn och att avtalen de ingått följs.

Det duger inte att abdikera från sitt ­ansvar så snart papperen är påskrivna.

Följ ämnen i artikeln