Lööf och Björklund bör lära av Brasilien

I går vann Jair Bolsonaro presidentvalet i Brasilien

Jair Bolsonaro är senaste ”starke mannen” att sälla sig till gruppen med Orbán, Duterte, Putin, Erdogan och Trump.

Det är på många sätt en mörk tid vi lever i. Ledare för liberala demokratier ersätts i land efter land av manliga despotliknade politiker. Den starke mannen är ett politiskt ideal som sprider sig.
I söndags var det Brasiliens tur.

Landets nye president, Jair Bolsonaro, gick segrande ur valet med en hatisk och våldsam retorik riktad mot kvinnor, flyktingar, media, homosexuella och svarta. Valrörelsen beskrivs som den mest polariserade sedan 1985 då militärdiktaturen avskaffades i Brasilien.

Förordat diktatur

Nu har landet återigen fått en militär som statsöverhuvud. Jair Bolsonaro är tidigare yrkesmilitär och fallskärmsjägare med kaptensgrad. Han har bland annat sagt att han förordar diktatur, är för tortyr och att han vill fängsla politiska motståndare. I sina vallöften har han lovat att militärer ska tillsättas på viktiga ministerposter.
Våld ska mötas med våld. Budskapet har tilltalat väljarna i ett land där det sker omkring 60 000 mord per år.

I söndags ställde sig 55,2 procent av de brasilianska väljarna bakom Bolsonaro. Arbetarepartiets kandidat Fernando Haddad fick katastrofala 44,8 procent. Orsakerna till kollapsen för de svenska Socialdemokraternas brasilianska systerparti är flera. Landet har i flera år genomgått en svår lågkonjunktur och har skakats av den mest omfattande korruptionsutredningen, "Operation biltvätt", någonsin.

Båda politikerna har anklagat högern för en statskupp som utförts i tysthet och med hjälp av rättsväsendet.

Arbetarpartiet har lyft miljontals människor ur fattigdom men inte lyckats få bukt med korruptionen.
Fängslandet i våras av landets mest populära politiker, den tidigare presidenten Luiz Inacio Lula da Silva, blev nådastöten för partiet. Enligt "Lula", som påstås ha tagit emot mutor, och hans arbetarparti är fängelsedomen politiskt motiverad. Även hans efterträdare Dilma Rousseff avsattes 2016 efter liknande anklagelser. Båda politikerna har anklagat högern för en statskupp som utförts i tysthet och med hjälp av rättsväsendet.
Fernando Haddad har hämtat sig mot slutet av valrörelsen men lyckades inte riktigt samla vänstern och den politiska mitten mot Bolsonaro, som spurtade efter att han knivskurits svårt i september.

Den starke mannen slår tillbaka

Brasilien är må vara världens femte största land och åttonde största ekonomi, men omkring 20 procent av landets hushåll lever under fattigdomsgränsen och en tredjedel av landet har mycket begränsad läs- och skrivförmåga. Dessa utmaningar vill Jair Bolsonaro möta med privatiseringar, ekonomisk liberalism och repression. Han vill dessutom att Brasilien lämnar FN:s klimatavtal för att kunna skövla den för jordklotet så viktiga regnskogen och exploatera gruvor i naturreservat. Allt under Guds försyn, hävdar han.
Den starke mannen slår tillbaka. I skottlinjen står kvinnor, minoriteter, flyktingar, pressfriheten och klimatet.
Han heter Putin, Trump, Erdogan, Orbán, Duterte eller Bolsonaro. I Sverige heter han Jimmie Åkesson.
Det som kan trycka tillbaka dem är att demokratiska krafter organiserar sig och skapar nya starka allianser.
Brasilien är det senaste exemplet på när det misslyckas. Det är något för Annie Lööf och Jan Björklund att studera nu när de svenska liberalerna ska avgöra Sveriges politiska vägval.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.