Sverige borde få Nobels Fredspris

USA:s 44:e president Barack Obama mottog Nobels Fredspris 2009 i Norge.

Moder Teresa, Martin Luther King, Nelson Mandela, Malala Yousafzai... Att läsa listan med mottagare av Nobels fredspris är att gå igenom namnen på några av planetens största hjältar de senaste 120 åren.

Priset, som är det enda som den norska Nobelkommittén delar ut, ska "tilldelas dem som "hafva gjort menskligheten den största nytta".
Sammanlagt har 813 personer och 20 organisationer fått priset, och 213 gånger har två eller fler personer delat på det. Fortfarande har inget enskilt land mottagit Nobels fredspris.
Men någon gång ska vara den första.

Oförglömlig medmänsklighet

Sedan Stefan Löfven tillträdde som statsminister 2014 har Sverige tagit emot drygt 300 000 asylsökande personer. Runt om i vår omvärld har historiens värsta flyktingkris rasat, med över 60 miljoner människor på flykt.

När flyktingkrisen i norra Afrika var som värst 2015 såg vi bilder på hur män, kvinnor och barn vandrade med de få tillhörigheter de orkade bära längs Europas motorvägar i jakt på fred och frihet.

Tyskland, Österrike och Sverige tog ett stort ansvar för människor som flydde till Europa från krigets fasor. När tågvagnar fulla med traumatiserade människor rullade in på stationerna möttes de av svenskar som stod redo med skänkta kläder och leksaker, frukt, vatten – och en oförglömlig medmänsklighet.
Det går inte att säga annat än att det var väldigt många flyktingar som kom under en period. Samhället sattes under hög press.

Ökande polarisering

Den redan svåra bristen på bostäder och resurser i välfärden blev ännu tydligare. Men systemkollapsen uteblev. Sveriges ekonomi går för högvarv och sysselsättningen har aldrig varit så stor.
Integration tar tid, många utmaningar återstår. Det stora mottagandet väcker känslor och åsikter. Men i en rad olika mätningar rankas Sverige konstant högt i index kring attityder mot flyktingar – och tiden för flyktingars etablering på arbetsmarknaden har kortats dramatiskt.
Att skicka in en nominering till norska Nobelkommittén är tyvärr för sent i år. Men är det något som borde premieras i tider av ökad polarisering, växande rasism och nationalism är det ansvar och internationell solidaritet.

Ett mänskligt föredöme

Sverige tog ansvar under Balkan-krisen, vi tog ansvar för Irak-flyktingarna, och vi har tagit ett EU-unikt ansvar under Syrien-krisen. I svåra tider har Sverige försvarat asylrätten, tagit emot relativt sett fler flyktingar än andra rika länder – och varit ett mänskligt föredöme.

Det borde hedras och hyllas, vi har visat hur en "humanitär stormakt" agerar i praktiken.

Så ta och sträck på dig, du är faktiskt värd Nobels fredspris.