Människor behandlas sämre än kreatur

Dödsfall på arbetsplatser hamnar inte ens i statistiken

Det händer nästan säkert att människor dör på svenska arbetsplatser utan att olyckorna ens noteras av myndigheterna eller hamnar i den officiella statistiken. Till tidningen Dagens Arbete - som granskat arbetsmarknadens skuggsamhälle - säger Thomas Österberg på Arbetsmiljöverket att han utgår från att det är på det sättet.

Olyckor mörkas, arbetsgivare smiter från ansvaret och vägrar erkänna att de haft något med den skadade att göra. Dagens Arbete berättar om ett fall där en byggnadsarbetare för knappt två år sedan skadades svårt när en byggnadsställning på Östermalm i Stockholm skulle plockas ner. Kanske fick han en sten i huvudet, det är i alla fall vad läkarna på Karolinska sjukhuset som opererade honom för livshotande huvudskador tror.

Blodet hade städats undan

Polisen som i det här fallet faktiskt kallades till platsen har svårt att reda ut vad som egentligen har hänt. Blod har städats undan och ingen kan eller vill ge några besked.

I några dagar ligger den skadade och medvetslöse mannen på Karolinska sjukhusets avdelning för neurokirurgi. Sedan är han plötsligt borta. Den första tanken är att någon hämtat honom i en rullstol och städat bort honom.

Enligt en bror till mannen som Dagens Arbete talat med lever han nu i ett annat land, fortfarande utan att få vård och fortfarande med sviterna efter olyckan.
Mannen kommer från Mongoliet, och han saknade tillstånd att arbeta i Sverige.

Det är två viktiga delar av historien. I utkanten av den svenska arbetsmarknaden frodas i dag ett skuggsamhälle av svartarbete, papperslöshet och människohandel. Det är en verklighet med oerhört låga löner, orimligt långa arbetstider och omänskligt tuffa arbetsvillkor, av sexuellt utnyttjande och arbetsplatsolyckor.

Människor behandlas, bokstavligt talat, sämre än kreatur.

Människor rekryteras med lögner

Mannen som försvann från Karolinska sjukhuset saknade papper, men även det officiella systemet för arbetskraftsinvandring har blivit en väg in i arbetsmarknaden skuggsamhälle. Som fackförbundet Handels häromdagen visade rekryteras människor med löften om jobb och anställningsvillkor som inte existerar. En stor del av de som beviljas arbetstillstånd enligt Sveriges generösa regler hamnar i dag i icke kvalificerade arbeten. Det säger sig självt att de tvingas konkurrera med låga löner eller genom att riskera sin hälsa eller till och med sina liv.

Den tidigare arbetsmarknadsministern Ylva Johansson säger till Dagens Arbete att politiker och beslutsfattare varit naiva. Det är knappast en överdrift.
Resultatet är osund konkurrens, lönedumpning och sociala motsättningar, men också företag som slås ut av osund konkurrens och uteblivna skatter. Men framför allt är resultatet ett mänskligt lidande som inte borde få förekomma i vårt land.

Det går att skapa ordning

Det går att få ordning på skuggsamhället, med hårdare ansvar för arbetsgivarna, tuffare regler för entreprenader, polisrazzior och tätare kontroller. Men det krävs en medvetenhet, och en vilja att ta de beslut som behövs.

Enligt januariöverenskommelsen ska reglerna för arbetskraftsinvandring ses över. Målet är att undvika att kvalificerad arbetskraft utvisas på grund av bagateller. Nu vill LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att utredningen också ska se vad som kan göras åt fifflet. Det kan låta som motsatsen till skärpta regler och tuffare kontroller på arbetsmarknadens skuggsida, men det borde det inte vara.

Den som vill värna generösa regler för arbetskraft i bristyrken att komma hit borde i själva verket välkomna hårdare kontroller för att komma åt skuggsamhället. Missbruket av utsatta människor är ett hot mot öppenheten.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.