Nu leds Finland av de blågröna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Samlingspartiet, de finska moderaterna, kan fortsätta le. Deras stora valframgång märks i Finlands nya blågröna regering.

Centerns Matti Vanhanen leder fortfarande landets största parti och sitter kvar som statsminister. Men samlingspartiets ledare Jyrki Katainen blir finansminister och deras stora röstmagnet Sauli Niinistö blir riksdagens talman.

Utrikesminister blir oväntat samlingspartisten Ilkka Kanerva, som är omstridd sedan han uppgetts skicka sex-sms till fotomodeller från sin tjänstemobil. Kanerva efterträder den omtyckta socialdemokraten Erkki Tuomioja. Han fick det prestigefyllda Finlandiapriset för boken ”En strimma av rött” under sin tid som utrikesminister.

I söndags enades centern, samlingspartiet, svenska folkpartiet och de gröna om regeringsprogrammet. Att landets ledning numera är blågrön och inte rödgrön märks tydligt i skrivningarna om Nato. Regeringsprogrammet lovar mer samarbete med försvarsalliansen och öppnar för medlemskap. Vi bevarar möjligheten att ansöka, skriver regeringspartierna.

Energipolitiken har varit de grönas stora huvudbry i regeringsförhandlingarna. Ville Niinistö, partiets vice ordförande, har sagt att de gröna verkligen inte tänker vara ett miljö-alibi, ett fikonlöv eller en ekologisk stämpel för regeringen.

I regeringsförhandlingarna krävde samlingspartiet mer kärnkraft och vattenkraft. Centern nöjde sig med mer vattenkraft. Miljövännerna i de gröna måste ha haft svårt med det. Lösningen blev att använda så lösa formuleringar om energin att ingenting blev bestämt.

Mellan 80?000 och 110?000 nya jobb utlovas till 2011. Regeringen dukar upp ett smörgåsbord när det gäller skatter och ersättningar. Skatterna på inkomster, företag, arv, gåvor och aktieutdelningar sänks. Liksom matmomsen och pensionärernas skatter.

Samtidigt utlovas höjt studiestöd och höjda folkpensioner för de sämst ställda. 2009 höjs barnbidraget för det tredje barnet. Då höjs också den lägsta föräldrapenningen och sjukdagpenningen.

De gröna vill gärna ta åt sig äran för de sociala satsningarna. ”Vi har jobbat hårt för de fattiga”, sa riksdagsledamoten Janina Andersson till Hufvudstadsbladet under en förhandlingspaus.

Skattesänkningarna och utgiftshöjningarna förutsätter en fortsatt stark finsk ekonomi. Självständiga kvällstidningen Ilta-Sanomat kommenterar sötsurt: ”Kanske kan situationen tolkas även så, att när sdp (socialdemokraterna) är i opposition, så tar den socialdemokrati som står utanför sdp makten i Finland.”

Retoriken känns igen från Sverige. Högern går mot mitten för att inte reta de många människor som förvarar den nordiska välfärdsmodellen nära sina hjärtan.

Ändå är det tydligt att Finland har fått en högerregering. De finska socialdemokraternas främsta vallöfte var att satsa drygt en miljard euro extra på välfärden. Regeringen nöjer sig med att satsa 250 miljoner euro på servicen, bland annat äldreomsorgen.

Har det varit ett högerval så har det.

Åsa Petersen

Följ ämnen i artikeln