Fusket finns på Försäkringskassan

Så sent som i måndags satt Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler i tv och beklagade sig över assistansfusket. I själva verket sitter fuskarna snarare på Försäkringskassan.

Det är Svenska Dagbladet som avslöjar hur anställda på Försäkringskassan begått grova dataintrång för att komma över sekretesskyddade uppgifter om funktionshindrade. Syftet var att rekrytera kunder till assistansbolag. Under det senaste året har fem allvarliga fall upptäckts.

Egna problem

Det hade varit klädsamt om Ann-Marie Begler först erkänt sina egna problem. Hon kunde börja med att sopa rent framför egen dörr, det är ju faktiskt hennes anställda som bidragit till att assistanshjälpen hamnat i vanrykte.

I stället har hon i olika tonlägen talat om "manipulationer och brottslighet". Ansvariga ministern Åsa Regnér har pratat om "fusket" och finansminister Magdalena Andersson har sagt att "assistansersättningen måste ner". I regeringsförklaringen 2015 skrev statsminister Stefan Löfven att han ville komma till rätta med "missbruket av personlig assistans".

Regeringens brev

Skulden har hela tiden lagts på människor med svåra funktionsnedsättningar trots att det påstådda fusket bara ledde till två fällande domar 2015. I regeringens regleringsbrev uppmanas Försäkringskassan ändå att "säkerställa en god kontroll för att motverka överutnyttjande och brottsligt nyttjande med ett särskilt fokus på den ökande timutvecklingen".
Regeringen fortsätter alltså att hävda att de funktionshindrade snikar åt sig för många timmar.

Det är sant att assistanskostnaderna har ökat kraftigt. Delvis beror det på att fler grupper - äldre och psykiskt funktionsnedsatta - numera har rätt till assistans. Dessutom ökar befolkningen. Fler överlever också trots svåra problem. Regeringen och Försäkringskassan kunde ha tagit en öppen och politisk diskussion om vilka av dessa människor vi vill hjälpa.

Rättsprocesser

I stället har man omtolkat gamla domar för att med juridiska argument kunna säga nej till människor som söker assistanshjälp. 70 procent av alla nyansökningar får nej. Människor med svåra nedsättningar förlorar sin assistans och tvingas in i komplicerade rättsprocesser. Det är en annan anledning till att de funktionshindrade tvingas anlita assistansbolag. De behöver juridisk hjälp för att klara kommunikationen med Försäkringskassan.
Det är möjligt att myndigheten bara lyder order, men en generaldirektör på Försäkringskassan borde ändå visa ett visst mått av ödmjukhet. Ann-Marie Begler ska i varje fall inte sitta i tv och skylla ifrån sig.