KD, SD och M är den nya alliansen

Liberalerna tvingas välja sida

I senaste partiledardebatten fick ett nytt konservativt block med Jimmie Åkessons, Ebba Busch Thors och Ulf Kristerssons partier tydligare konturer.

I dag möts Sveriges åtta partiledare för höstens stora debatt i riksdagen. Det har gått ett år sedan valet och under den tiden har den politiska kartan ritats om. Vissa menar att blockpolitiken har dött. I själva verket har den återuppstått, men i ny form. Det synliggjordes senast i SVT Agendas partiledardebatt i söndags att vi återigen har två block i svensk politik – ett progressivt och ett konservativt.

Framför allt blev det uppenbart är att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är mer överens än någonsin.

Kristerssons regeringsprojekt formas

Ulf Kristersson var visserligen beredd att ta över makten redan på valnatten förra hösten, dessvärre hade han inte förankrat sin konservativa regeringsidé hos någon annan. Allra minst hos Centerpartiet och Liberalerna. Det ledde som vi alla vet till att M-ledaren under rätt pinsamma former blev tvungen att inse att vänster-mitten-partierna faktiskt fick fler mandat i riksdagen och att Stefan Löfven var den som skulle få bilda regering.

Men knappt ett år senare har Kristerssons regeringsprojekt fått tydligare konturer. Det fördjupade samförståndet mellan M, KD och SD märktes i SVT-debatten där partiledarna genomgående nickade instämmande åt varandras inlägg. De tog heller aldrig någon direkt konflikt mot den andre, snarare tvärtom.

Backade upp Åkesson i SVT Agenda

När Jonas Sjöstedt förklarade varför Vänsterpartiet valde att släppa fram Stefan Löfven och Januariavtalet och inte det konservativa alternativet sa han att det var för att det skulle innebära en ännu mer högervriden politik och "öppen rasism". Det fick Ebba Busch Thor att flyga i taket och Ulf Kristersson sa efter debatten att han inte vill använda "såna där etiketter". Det är talande. Kristersson och Busch Thor försöker väcka ilska genom att få kritiken att handla om SD:s väljare. Det gör det inte, det handlar om partiet och politiken. Men för M och KD är det bråttom att få SD att framstå som en acceptabel samarbetspartner till nästa val.

Sabuni velar hit och dit

Bland partierna som ingått januariavtalet syns inte samma uppbackning. S och MP verkar ha kommit överraskande väl överens med Centern. Nyamko Sabuni har däremot inte hittat sin roll, varken som partiledare eller i samarbetet. Liberalerna valde nyligen att göra gemensam sak med M och KD att hoppa av samtalen om åtgärder mot gängkriminaliteten.

Nyamko Sabuni

Resultatet av velandet talar sitt tydliga språk, partiet har katastrofsiffror och valet av Sabuni har inte gett något lyft.

I dagens riksdagsdebatt kommer vi sannolikt få ännu tydligare svar på hur de politiska alternativen faktiskt ser ut. Bush Thor och Kristersson verkar inte hymla längre. Frågan är bara vilken sida Liberalerna kommer att välja.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.