Alliansen låter som orkestern på Titanic

Alliansföreträdarna sjöng ut i TV4 i går.

Vi har pepprats med partiledardebatter i den här valrörelsen. På torsdagskvällen var det i alla fall dags för den sista i TV4:s regi. Åtta mer eller mindre utschasade partiledare och de erfarna programledarna Anna Lindmarker och Jenny Strömstedt hade samlats i Gävlehovshallen för att inför en publik som badade i blått ”Idol”-ljus diskutera en rad ämnen, som klimatet, jämställdhet, vård och integration.

Valet av geografisk plats för debatten är en händelse som ser ut som en tanke av TV4. Är det någon stad i landet som kan illustrera det parlamentariska läge vi kan befinna oss i på måndag så är det Brynäs IF och Gevalias hemstad.

SD röstade på Alliansen

Inte sedan Julbocken brann har Gävle blivit så omskrivet som efter förra valet. Sverigedemokraterna bestämde sig då för att rösta på Alliansens budget i stället för sin egen. Socialdemokraterna fick packa ihop efter nästan hundra år vid makten.
Alliansen kunde ta över fastän man som block var mindre än de rödgröna och det blev möjligt genom stödet från Sverigedemokraterna. Samarbetet kom att kallas "Gävlemodellen" – en testballong för hur man skulle kunna skapa en blåbrun majoritet för borgerlig politik. Så hur har det gått, nu fyra år senare?

– Det är ett avskräckande exempel, säger Eva Älander (S), vice ordförande i kommunfullmäktige, i en intervju med Svenska Dagbladet i augusti.
Hon får medhåll av Inger Källgren Sawela som varit moderatpolitiker i 41 år, varav drygt två av dem som kommunstyrelsens ordförande i Gävle.

– Herregud, det har varit jättejobbigt. Det är för tufft att styra i minoritet, säger hon och berättar att hon bestämt sig för att lämna politiken.

Nervositet och rävspel

Det kanske har varit synd om politikerna. Men det är invånarna och välfärden i Gävle som har drabbats mest av ett politiskt dödläge. Reformer och visioner ersätts av taktik, nervositet och politiskt rävspel.

De flesta är nog överens om att Gävlemodellen förskräcker. I värsta fall befinner vi oss alla i samma situation på måndag. Men i TV4 fortsatte Kristersson, Lööf, Björklund och Busch Thor att framhålla Alliansprojektet och hur de vill bilda regering tillsammans. Opinionssiffrorna talar ett annat språk.

Alla som kan räkna inser att blockpolitikens era är över. TV4-debatten påminde om orkestern som fortsatte spela under oceanångaren Titanics undergång.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.