Lugna er - EU har inte dödat internet

Europaparlamentet under omröstningen om upphovsrätten.

År 2001 fanns inte Facebook. Vi chattade på MSN och spelade Habbo hotell på kvällarna. Ingen behövde oroa sig för att råka skicka massinbjudningar via Linkedin, för Linkedin fanns inte. Det var för tidigt för att bli upptäckt på Myspace och leka poet på Tumblr. Världen var besparad arga twittertyckare och det gick inte att titta på kattvideos på Youtube.

År 2001 var också den senaste gången EU uppdaterade sina upphovsrättslagar. Men det blir det snart ändring på. I går röstade Europaparlamentet nämligen igenom ett nytt upphovsrättsdirektiv.

Förslaget är ett försök att stärka upphovspersonernas rättigheter - författare ska kunna förhandla om avtal med förlag när deras böcker går bättre än förväntat, och det ska bli svårare att sprida upphovsrättsskyddat material hur som helst på nätet.

Kontroversiella delar

Delar av förslaget har varit kontroversiella. En "länkskatt" kan till exempel göra det svårt för Google att visa utdrag ur texter från traditionella medier. När liknande lagar stiftades i Spanien ledde det till att Google slutade länka till tidningarnas sajter, vilka tappade läsare. Ett "upphovsrättsfilter" ska flytta ansvaret att inte ladda upp upphovsrättsskyddat material från användare till nätplattformarna själva. Det kan göra att mindre plattformar helt slutar tillåta uppladdning av bilder eller ljud, om de inte har råd med dyr igenkänningsteknologi.

Direktivet väckte starka känslor. Göteborgspostens skribent Emanuel Karlsten har dysterbloggat non-stop från plenisalen i Strasbourg om "ödesbeslutet". Hanna Marie Björklund skriver i Eskilstuna-kuriren att våra digitala liv kan begränsas. Tonen i både svensk och internationell rapportering är ödesmättad. Internet påstås ha dött.

Inte förlorat ännu

Det är lite överdrivet. Så illa är det faktiskt inte. Internet kommer att överleva sessionen i Strasbourg. Tanken bakom förslaget är god. Lagarna behöver uppdateras och de kontroversiella bitarna kan fortfarande slopas.

– Det finns ett starkt incitament att formulera sig drastiskt för att nå ut från EU-parlamentet. Jag brukar försöka säga att det är en stor risk att vi får ett sämre internet, säger Max Andersson, europaparlamentariker för Miljöpartiet som röstade emot hela direktivet.

Väljarna kan påverka

Den som fortfarande är orolig kan trösta sig med att det inte är för sent att stoppa direktivet. När förhandlingarna mellan EU:s beslutsfattande delar är klara måste parlamentarikerna rösta igenom förslaget igen. Eftersom det sammanfaller med EU-valet i slutet av maj har väljarna extra stor möjlighet att påverka sina representanter i omröstningen.

– Om internetrörelsen mobiliserar finns det goda möjligheter att göra detta till en valfråga i många länder. Politiker kan då till exempel få frågor på valmöten om varför de vill göra det svårare att lägga upp bilder på Wikipedia, säger Max Andersson.

Max Andersson var besviken efter omröstningen. Men allt är relativt.

– Jag är trots allt mer optimistisk inför upphovsrättslagstiftningen än regeringsbildningen, säger Andersson.

Så lugna ner er några hekto. Visst är EU rörigt, och i ett parlament där det mesta skrivs ut och skickas med post har kanske inte stenkoll på memes. Men de har faktiskt inte mördat internet.