Fegt, Reinfeldt!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inte med ett ord berörde statsministern det ofantliga lidande som drabbat det irakiska folket när han satt öga mot öga med presidenten som bär ansvaret för detta krig.

Fredrik Reinfeldt hade inte ett enda kritiskt ord att säga om kriget i Irak när han under nästan en timme i går mötte George W Bush i Vita huset. Sveriges statsminister lyssnade medan den amerikanske presidenten gav sin syn på kriget.

Reinfeldts undfallenhet var värre än befarat. Han tog inte ens upp den väldiga flyktingströmmen från Irak trots att han sagt att han skulle göra det. Hade även ett sådant försiktigt inpass stört den goda vänskapen?

Den svenska regeringschefen kunde ha sagt att han välkomnade att Saddam Hussein försvann från makten i Irak, men att kriget startades på felaktiga grunder och stred mot folkrätten. Inte särskilt hårda ord, men korrekta.

En USA-lojal regering

Genom att vara tyst gav han i stället det besked George W Bush ville ha. Efter regeringsskiftet har Sverige sällat sig till kretsen av USA-lojala regeringar.

Detta var säkert anledningen till den snabba inbjudan till den svenska statsministern. Presidenten visar sig gärna tillsammans med utländska regeringschefer som är välvilliga till den amerikanska politiken.

Mötet gav inte heller något i det som var huvudämne – klimatfrågan. De två samarbetsavtalen om forskning om förnybar energi som Reinfeldt själv haussade upp inför resan blev aldrig undertecknade.

”Man känner kraften”

I stället redogjorde de båda för redan kända ståndpunkter och smickrade varandra. Bush berömde Reinfeldt för hans engagemang i klimatfrågan.

Reinfeldt föll för presidentens charm. ”Man känner kraften i hans ledarskap”, sa den svenske statsministern, ett uttalande som nog blir ihågkommet.

Att mötet blev innehållsligt tunt var väntat. Presidenten är på väg ut. Han är kraftigt försvagad efter demokraternas seger i valet i höstas. Hans auktoritet är i botten på grund av det impopulära kriget i Irak. En efter en tar även hans egna partikollegor avstånd från honom.

För framtiden var därför Reinfeldts samtal med demokraternas ledare i representanthuset, Nancy Pelosi, viktigare. Det gäller även dagens möte med Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger, muskelknutten som blev något av miljökämpe.

Berörde inte kriget

Att statsministern har gjort klimatfrågan till huvudfråga under sitt USA-besök är lovvärt. Det kan lägga en grund för ett framgångsrikt svenskt ordförandeskap i EU 2009, då förhandlingarna om ett nytt avtal för att hejda växthusgaserna förhoppningsvis är långt gångna.

Risken är dock att det bestående intrycket blir att den svenske statsministern fegt undvek kontroversiella frågor. Han vill inte ta upp fallet med den livstidsdömde svensken Annika Östberg när han träffar guvernör Schwarzenegger i dag.

Skamligast är dock att Sveriges statsminister inte med ett ord berörde det ofantliga lidande som drabbat det irakiska folket när han satt öga mot öga med presidenten som bär ansvaret för detta krig.

TS

Följ ämnen i artikeln