Straffa gängledarna hårdare, inte 12-åringar på glid

Natten till i går skottskadades ytterligare två män i Rinkeby. Efter att skjutningarna minskat något under våren fanns förhoppningar om en utveckling åt rätt håll. Men sommaren har börjat våldsamt. Under de senaste två veckorna har sju män skjutits till döds och 16 skadats.

Det här måste få ett stopp. Samhället behöver ta ett större och bredare grepp.
De kriminella ledarna och den innersta våldsamma kretsen måste sättas bakom lås och bom – länge. I det vakuum som då uppstår behöver skolor och socialtjänst få rätt resurser och personalförutsättningar för att hjälpa de unga som finns i riskmiljöerna.

I dag utnyttjas inte sällan små barn av gängkriminella till att speja efter poliser, gömma olagliga varor eller till att själva sälja narkotika. De lockas med pengar och gruppidentitet. De hotas med våld.

De hårda tagen måste riktas rätt

Det krävs "riktigt, riktigt hårda tag", sa Stefan Löfven förra veckan och i tisdags presenterade justitieminister Morgan Johansson en förstärkning av rättskedjan. 800 miljoner ska fördelas mellan Åklagarmyndigheten, Sveriges domstolar och Kriminalvården för att klara ökande häktningsantal. Dessutom föreslås straffskärpningar, bland annat vill Johansson att unga kriminella ska kunna dömas till hemarrest och bevakas med fotboja.

Det råder inget tvivel om att det behövs hårdare tag. De individer som står för det hänsynslösa våldet måste hållas borta från gator och torg. Men i en hetsig valdebatt är det också viktigt att politiken besinnar sig och ser till att de hårda tagen riktas rätt. Det är gängledarna som ska låsas in – barnen som finns runt gängen måste samhället nå i skolan och genom sociala insatser i utsatta områden.

Höj straffen för de som rekryterar

Det finns också sätt att rikta vissa straffskärpningar direkt mot de som håller gängvåldet levande.

Genom att specifikt höja straffvärdet för de som anstiftar till brott – det vill säga de som stoppar narkotikan i ungarnas händer att sälja vidare – kommer man åt gängens rekryterare. Det finns juridiska hinder för sådana riktade skärpningar, men det är något som borde utredas.
Det är när de äldre och tungt kriminella sitter inne som möjligheterna ökar för samhället att nå fram till de yngsta.