Busch Thor skräms av mer jämställdhet

Internationella kvinnodagen 2019

Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna.

Vilken underbar vision Ebba Busch Thor målar upp i sin debattartikel med rubriken "Nog med menskonst – en ny feminism krävs".

Hon skriver om sin längtan efter en ny kvinnokamp, där feminister pratade om annat än "könsstereotypa Lego-figurer eller menskonst". Ja, tänk om vi någonsin talade om något annat.
Tänk om vänstern lyfte fram lönegapet, hur skillnaden i mäns och kvinnors villkor förstör livschanser. Hur låga löner cementeras i kvinnodominerade yrken, där organisationerna slimmas med hälsan som insats. Tänk om vänstern stred mot hedersvåld och könsstympning, propagerade för alla människors lika rätt att synas och ta plats. Tänk om vänstern stod upp för kvinnors rätt till en trygg förlossning, stred för alla de kvinnor som känner sig rättslösa när de anmäler övergrepp. Tänk om vänstern envist påpekade att kvinnor drar det tyngsta lasset i hemmet, och i betydligt högre grad än män drabbas av utbrändhet. Tänk om vänstern varnade för att aborträtten åter är hotad, när konservativa krafter rycker fram. Tänk om vänstern uppmärksammade hur ojämställdhet även drabbar män.
Ja, tänk. Synd att vi begränsar oss till menskonst.

Ett ”påtryckningsmedel”

Vad är det då för universallösning som Ebba Busch Thor propagerar för, med sin "nya feminism"? Sedan tidigare har Kristdemokraterna fått igenom vårdnadsbidraget, och som både höll kvar kvinnor i vårdarens roll och försämrade integrationen. Hon beskriver pappamånaderna som ett “påtryckningsmedel”, när det är en av de reformer som gjort störst skillnad för kvinnors löner. Hon ignorerar och förminskar det faktum att för varje månad som lagts till, så har män tillbringat mer tid med sina barn.
Det senaste draget i denna "nyskapande" feminism, det gäller pensionerna. “Vi vill göra pensionssystemet mer flexibelt, så att den som tagit ut mest föräldraledighet kompenseras”, skriver Ebba Busch Thor i debattartikeln.

Blunda för verkligheten

Det är också ett sätt att blunda för verkligheten. Vi ser skillnaden framför allt när första barnet gör entré. Kvinnor vabbar mer, tar mer föräldraledighet, jobbar mer deltid, tar mer tjänstledigt. Det avtrycket märks i lönekuvertet. Lönegapet märks lite extra när inte relationen håller. Kvinnor i Sverige har inte råd att separera, visade en undersökning från Ipsos/Danske bank. I Stockholm räcker kvinnors genomsnittslön inte ens för att köpa en etta i staden. Ett gigantiskt problem, som också grundar sig i bostadsbristen och hur hyresrätterna ombildats i rasande fart under borgerligt styre.
Att kompenseras med pensionen räddar inte den kvinna som behöver vara fri. Att dela lika gör det, att täppa till lönegapet gör det. Ebba Busch Thor för fram en feminism som är livrädd för verklig jämställdhet.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.