Nästa skandal kommer att gälla intorkat bajs

Du tror att välfärden är trygg. Tänk igen

Det går ett spöke genom välfärden...

Det finns rubriker som borde blivit till nationella skandaler.

”Bajs, intorkat mensblod och lögner inför anhöriga på Nytidas gruppbostaden Hjorten” i Härryda-Posten är en av dem.

Gruppbostaden ligger i Mölnlycke, i Härryda kommun, strax öster om Göteborg och har varit i blåsväder under sommaren. Det drivs av företaget Nytida i välfärdskoncernen Ambea.

En gång i tiden var de mer kända som Carema och stod i centrum för en av de största vårdskandalerna i svensk historia.

Du har möjligen sett koncernens skyltar på husfasader eller i något papper, kanske under under namn som Vardaga, Lära, eller Klara Kompetens. I Norge finns Stendi och i Danmark Altiden. Allt för att leda tankarna någon annanstans än till Carema.

Ambeas sida på uppslagsverket Wikipedia är intressant. Någon PR-människa har uppenbarligen helt tvättat bort både ordet ”Carema” och alla de händelser som gör bolaget känt.

Så låt mig påminna om vad som hände. Allt började på äldreboendet Koppargården i Vällingby hösten 2011. Dagens Nyheter avslöjade en rad missförhållanden och ren vanvård. Den landsomfattande debatten kom att handla om välfärdsföretagens ständiga underbemanning, om hjälplösa patienter lämnade åt sitt öde och hur vårdpengarna försvann till utländska finansiärer.

Personalen på Koppargården hade i ett anonymt brev till stadsdelsnämnden vädjat om hjälp och den ansvarige läkaren hade strax innan larmat om: ”Undernärda patienter, onödiga amputationer, läkemedel som tar slut och en död patient på grund av en blodförgiftning orsakad av ett illa skött sår. Brist på både kompetens och personal.”

Högern och näringslivet kontrade med en av de största förtalskampanjerna någonsin mot DN och i princip alla som skrev om skandalen. Syftet, lite som rysk propaganda idag, var att röra till bilden genom att hitta enskilda sakfel i granskningen och sedan byta ämne.

Som DN påpekade begärde man aldrig någon rättelse. Strategin var smutskastning av budbäraren.

I dagarna har vi sett i princip samma strategi från ägarna till Internationella Engelska skolan. När de granskades av Expo för att ha skänkt pengar till diverse högerextrema ändamål så började en bloggare – känd för liknande publiceringar och med kopplingar till Moderaterna – istället ”granska” Expos journalist och hänga ut denna.

Så jobbade näringslivet konsekvent mot media under Caremaskandalen, fast med en krigskassa som måste ha uppgått till åtskilliga tiotals miljoner; tysta ner, attackera, häng ut och avskräck andra från att skriva.

Därför blir det så intressant att Ambeas Wikipediasida är tvättad ren. Och att nästan ingen uppmärksammat Härryda-Postens artikelserie. Metoderna fungerar.

Vad är det då som har hänt på Nytidas gruppbostad Hjorten i Mölnlycke?

Ganska mycket verkar det som. På gruppbostad bor fem personer med autism och intellektuell funktionsnedsättning.

Härryda-Postens granskning är gedigen och började med att lokaltidningen granskade anmälningar till statliga IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Mellan 2020 och 2022 har 300 avvikelserapporter lämnats in, det motsvarar 60 stycken per vårdplats. Av dessa har 100 begärts in av kommunen och även granskats av tidningen.

Det handlar om stort som smått, utebliven städning och intorkad avföring, vanvård, stölder från boende och även våld. Åtta tips har letat sig hela vägen till IVO.

En anmälare skriver: ”vi som personal kan få arbeta extremt underbemannade och stå själv i situationer som blir otrygga/våldsamma från flera boende samtidigt.”.

Efter att en anhörig hittat en boende sittande på golvet, med kläderna i en hög och toaletten full av avföring skrev hen till Härryda kommun:

“Under en timma har NN varit ensam, gått på toaletten, duschat utan tillsyn i cirka en timma! NN har till och från sista tiden varit dålig i magen vilket personalen vet om?! På min fråga var personalen fanns som skulle ta hand om NN vid ankomsten, så fick jag till svar att personalen lagade mat!"

Och så fortsätter granskningen. Sida upp och sida ner, artikel efter artikel. Chefen vill först inte intervjuas eftersom hon inte är van vid media. Det visar sig att de anhöriga har varit oroliga över underbemanning och brist på kompetens ända sedan Nytida tog över i april 2020. Personalen i sin tur vittnar om ett ”mer aggressivt och utåtagerande beteende” bland de boende efter övertagandet.

Nytidas gruppbostad har blivit en het fråga i lokalpolitiken. Vänsterpartiet vill inte förlänga kommunens avtal med bolaget. Om politikerna tar ansvar återstår att se.

Men det som hänt är på intet sätt unikt.

Det är så här svensk välfärd ser ut på många ställen i landet. Vinstdriven omsorg och vård leder till underbemanning och vanvård eftersom pengarna hamnar i aktieägarnas fickor. Det är själva affärsiden.

Caremaskandalen ledde inte till någon förändring, tvärtom har privatiseringarna fortsatt och välfärdsbolag, som Ambea, flyttar fram sina positioner.

Dessutom står välfärden inför en stor kris. Pengar som borde ha gått i statsbidrag till vård, äldreomsorg och skola används nu av Elisabeth Svantesson till ännu ett jobbskatteavdrag.

Så räkna med att nästa skandal du läser om även i din lokaltidning mycket väl kan handla om intorkat bajs, vanvård och chefer som inte vill uttala sig.

Vi har i Sverige en självbild av att äldrevården är trygg, att funktionshindrade får hjälp och att kommunala tjänstemän har koll på vad som händer.

Vi skulle kunna kallad det för en förnekelsefas.

Det enda som verkar ha fungerat i Härryda är lokaltidningen.

Följ ämnen i artikeln